op
×

Νότιο Σουδάν: Ένα στα τέσσερα κορίτσια έχουν τάση αυτοκτονίας

Διαβάστηκε
Νότιο Σουδάν: Ένα στα τέσσερα κορίτσια έχουν τάση αυτοκτονίας
Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στους εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Νότιο Σουδάν, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Αφρική, εμποδίζονται εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, κατήγγειλε χθες Παρασκευή αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο πενταετής εμφύλιος έχει επηρεάσει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ η βία εναντίον των γυναικών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες, δήλωσε ο Αρνό Ακοντζένου περιφερειακός συντονιστής για θέματα μετανάστευσης και ειδικός σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το Νότιο Σουδάν.

Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2013 πυροδοτούμενος από την αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ. Οι προσπάθειες για επίλυση της πολιτικής κρίσης έχουν αποτύχει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Πέμπτη μια απόφαση που προβλέπει την ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Νότιου Σουδάν έως τα μέσα Ιουλίου.

«Υπάρχει ένα επίπεδο δεινών που βλέπεις να υφίστανται οι άνθρωποι», σχολίασε ο Ακοντζένου. «Η βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας, ξεκινώντας από την τροφή, το καταφύγιο και το νερό». «Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», τόνισε.

Πρωταρχικός στόχος είναι να διασφαλιστεί βοήθεια για την παροχή τροφίμων, καταφυγίου και νερού, την ώρα που το περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής δεν έχει επαρκείς πόρους, τόνισε.

Από τα 835 εκ. δολάρια που χρειάζονται έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα 64 εκ. δολάρια, σύμφωνα με τον Ακοντζένου. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του προγράμματος,

Παράλληλα η UNHCR προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βία που υφίστανται κυρίως οι γυναίκες και τα κορίτσια, λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας στους καταυλισμούς προσφύγων και προσφέροντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα θύματα βιασμών.

Έκθεση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι σε καταυλισμούς προσφύγων στη Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, αποκάλυψε ότι σχεδόν το 70% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βιασμού από το 2013.

Στο μεταξύ έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Plan International για τα δικαιώματα των παιδιών αποκάλυψε ότι ένα στα τέσσερα έφηβα κορίτσια στο Νότιο Σουδάν έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, εξαιτίας των ψυχολογικών τραυμάτων που έχουν υποστεί από σωματική και σεξουαλική βία.

Η έκθεση βασίστηκε στις συνεντεύξεις 249 κοριτσιών ηλικίας 10 με 19 ετών σε όλο το Σουδάν. Σύμφωνα με αυτή, το 25% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως επειδή φοβάται ότι θα πέσει θύμα βιασμού, απαγωγής ή δολοφονίας.

Το 75% απάντησε ότι ο πόλεμος έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική του κατάσταση, με το ένα τρίτο να έχει υποστεί τραύματα από τη βία και το 13% να έχει πέσει θύμα απαγωγής.

Οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και μια μεταναστευτική κρίση η οποία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους ως το τέλος του 2018, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 90% των εκτοπισμένων, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ουγκάντα, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.

Παράλληλα σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Νότιου Σουδάν δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τροφή, προειδοποιείτο Famine Early Warning Systems Network.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


   
Σχετικά άρθρα

"Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις"

Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους

Το συγκλονιστικό κείμενο των φίλων του 15χρονου αυτόχειρα: "Ορίστε, τώρα πια πάει. Πως νιώθεις; Έφυγε το κόμπλεξ σου ή ακόμα;"

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φίλοι του 15χρονου που έδωσε τέλος στη ζωή του μη αντέχοντας το bullying έστειλαν το δικό τους μήνυμα 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×