op
×

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο δυτικό Χαλέπι

Διαβάστηκε
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο δυτικό Χαλέπι
Εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού παιδιών κατά της ιλαράς, της ερυθράς, του πνευμονιόκοκκου και των επιπλοκών του, που περιλαμβάνουν μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού ξεκίνησαν στις 7 Απριλίου στο δυτικό Χαλέπι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Συριακή Ομάδα Ανοσοποίησης και τη Διεύθυνση Υγείας Χαλεπίου.

«Ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε περιοχές όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, όπως στη Συρία. Μετά από πολλά χρόνια πολέμου, υπάρχουν παιδιά χωρίς καμία εμβολιαστική κάλυψη. Όλα τους κινδυνεύουν από πολλές ασθένειες, και μπορεί να παρουσιαστεί μια επιδημία» τονίζει η ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βόρεια Συρία, Δρ Μαρία Απαρετσίντα Ροντρίγκεζ Ράντο.

Η εκστρατεία κράτησε 10 μέρες και κάλυψε περισσότερες από 119 κοινότητες σε διάφορες πόλεις, χωριά και καταυλισμούς. Συνολικά, εμβολιάστηκαν περισσότερα από 51.000 παιδιά.

Ωστόσο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν ορισμένες δυσκολίες εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου. «Κάποιες ομάδες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μοτοσικλέτες αντί για αυτοκίνητα, για να παρακάμψουν δρόμους που είχαν κλείσει εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε ορισμένες περιοχές» λέει ο Μοάζ Ντιάμπ  τεχνικός υπεύθυνος  των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή.

Η Δρ Άντζελα Μαρτίνεζ Γκαμέρο,  υπεύθυνη ιατρικών δραστηριοτήτων στη Συρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, προσθέτει: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά είναι καλυμμένα. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της παροχής φροντίδας υγείας σε εκτοπισμένους ανθρώπους είναι ο εμβολιασμός».

Από το 2016, η δυτική επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία δέχεται εσωτερικά εκτοπισμένους που έχουν απομακρυνθεί από πολιορκημένες περιοχές, όπως η ανατολική πόλη του Χαλεπίου, η Χομς, η νότια Χάμα και, πρόσφατα, η ανατολική Γκούτα.

Δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι ζουν σε οργανωμένους και αυτοσχέδιους καταυλισμούς, χωρίς βασικές υπηρεσίες, όπως καθαρό νερό, τρόφιμα και αποχέτευση. Οι υπηρεσίες υγείας δεν επαρκούν για τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι στους καταυλισμούς να είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώδη νοσήματα, όπως μηνιγγίτιδα, ιλαρά και πνευμονία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο δυτικό Χαλέπι από το 2012, υποστηρίζοντας τις δομές υγείας με διάφορους τρόπους. Ακόμη, έχουν προσφέρει επείγουσα υποστήριξη στα διαδοχικά κύματα εσωτερικά εκτοπισμένων που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Συρίας. Στις ομάδες των εσωτερικά εκτοπισμένων, δίνεται έμφαση στους εμβολιασμούς προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν.
Σχετικά άρθρα

Μεσόγειος: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βάλουν τις ζωές των ανθρώπων πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες

"Όσο οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, οι ομάδες του Aquarius θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο".

Πρόσφυγας από τη Συρία: «Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ όμορφη και ευχάριστη – Έχουμε σχεδόν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία»

Ονομάζεται Mona Abo Malaf. Είναι μια από τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατοικούν στη χώρα μας. Ξεκίνησε από μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό μαζί με τα τρία της παιδιά

Η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη για το λουτρό αίματος στη Γάζα

"Αυτό που συνέβη χθες, Δευτέρα, είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο. Ο απολογισμός που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας το βράδυ της Δευτέρας είναι τρομακτικός". 

Ο Συριακός Εμφύλιος, η Αντιεξουσιαστική Κριτική και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας

Τα γεγονότα του συριακού εμφυλίου πολέμου παραπέμπουν σ’ ένα κουβάρι με πολλά νήματα, πολλές αφετηρίες και αβέβαιη ή και συχνά αμφίσημη κατάληξη για την ερμηνεία και την πολιτική σκέψη.

Ο Συριακός Εμφύλιος, η Αντιεξουσιαστική Κριτική & τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας

Ας αρχίσουμε από μία παραδοχή. Τα γεγονότα του συριακού εμφυλίου πολέμου δεν αποτελούν έναν γόρδιο δεσμό που καλεί για λύση το αμφίστομο ξίφος του αντιιμπεριαλισμού ή οι αντιδραστικές θεωρήσεις της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ανάλυσης. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×