op
×

Κοινωνική ανυπακοή εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο για το άσυλο

Διαβάστηκε
Κοινωνική ανυπακοή εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο για το άσυλο
Το νομοσχέδιο «Άσυλο και Μετανάστευση» συζητήθηκε στη Βουλή στις 16 Απριλίου. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευάλωτων ανθρώπων, που στην πλειονότητά τους έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να ξεφύγουν από επικίνδυνες και βίαιες συνθήκες, με την ελπίδα μιας πιο σίγουρης και αξιοπρεπούς ζωής. 

Το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν αναφέρεται στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων παιδιών, που το κράτος οφείλει να προστατεύσει, αλλά επίσης στιγματίζει όλους τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στη Γαλλία, πράγμα που επιδεινώνει το καχύποπτο κλίμα απέναντί τους. Τους στερεί βασικά δικαιώματα καθώς και κακές συνθήκες υποδοχής. Το να αναγνωρίσεις και να αποδώσεις δικαιώματα στους πρόσφυγες δεν αφαιρεί από τους Γάλλους τα δικαιώματά τους, το αντίθετο: με αυτόν τον τρόπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα θεμελιώνονται.

Τί θα συμβεί αύριο με τους πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και θα αποτελούν τα πρώτα βασικά θύματα ενός δυτικού τρόπου ζωής που δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αλλαγή του κλίματος; Οι λύσεις δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε μια χώρα, εν προκειμένου τη Γαλλία, καθώς υπάρχει ανάγκη να συγκεντρωθούν ευρωπαϊκοί πόροι και πολιτικές προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Χωρίς αμφιβολία όμως το σχέδιο νόμου «Άσυλο και Μετανάστευση», του Gérard Collomb, στοχεύει σε μια ψευδαισθησιακή βραχυπρόθεσμη ασφάλεια, που θέτει σε κίνδυνο τους αιτούντες άσυλο αλλά και για το Γαλλικό κράτος, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γι αυτό το λόγο, το Κίνημα για μια μηβίαιη Εναλλακτική (ΚμΒΕ) ζητά από τα μέλη του Γαλλικού Κοινοβουλίου να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, και να έρθουν σε συμφωνία με τις 450 εθνικές και τοπικές οργανώσεις, που έχουν δηλώσει ήδη την αντίθεσή τους.

Επίσης το νομοσχέδιο «Άσυλο και Μετανάστευση» διατηρεί αντί να καταργήσει ένα άρθρο από τον Κώδικα όσων εισέρχονται και αιτούνται άδεια παραμονής, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη και πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ για «κάθε άτομο που άμεσα ή έμμεσα διευκολύνει την απόπειρα εισαγωγής ή την κυκλοφορία ή την παράνομη παραμονή ενός αλλοδαπού στη Γαλλία». Αν αυτή η παράγραφος παραμείνει στην τελική μορφή και έγκριση, τότε το ΚμΒΕ, θα τεθεί σε αλληλέγγυα γραμμή με όσους αποφασίσουν να τον παραβιάσουν, ασκώντας κοινωνική ανυπακοή.

«Η κοινωνική ανυπακοή είναι ένα αναντικατάστατο δικαίωμα κάθε πολίτη. Την αποποιείσαι μόνο όταν σταματήσεις να είσαι άνθρωπος», Γκάντι, από το βιβλίο «Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια»

Επιτροπή του Κινήματος μη Βίαιης Εναλλακτικής, 17 Απριλίου 2018
Σχετικά άρθρα

Solidarity Athletes-Αλληλέγγυοι Αθλητές: "Ας γίνει η αλληλεγγύη θάλασσα κι ίσως κι εκείνο το ανθρώπινο το κύμα να φουσκώσει"

Η παρέα του Solidarity Athletes-Αλληλέγγυοι Αθλητές, αυτή τη φορά στάθηκε αλληλέγγυα στην ποδοσφαιρική ομάδα από το ελληνικό φόρουμ προσφύγων.

Έχει φήμη, δόξα και εκατομμύρια δολάρια, όμως ο διεθνούς φήμης παίκτης του NBA, Μαρκ Γκασόλ, στις καλοκαιρινές του διακοπές παράσχει τη βοήθειά του σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Την ώρα που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πετούν σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ τα πλοία με τους πρόσφυγες μεταξύ τους, ο Γκασόλ αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Τρία χρόνια στο πλευρό των προσφύγων η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας

Η Πρωτοβουλία  Αλληλεγγύης Λαμίας, μετά τρία χρόνια, που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο camp των Θερμοπυλών, συνεχίζει πάντα να βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων

Ανακοίνωση οργανώσεων για την απόφαση κατά της λειτουργίας του κέντρου αλληλεγγύης ΠΙΚΠΑ

Αν κλείσει το ΠΙΚΠΑ, καθίσταται ασαφές πού θα μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Μόρια θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική και ψυχική τους υγεία
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×