op
×

Ο Κώστας Γαβράς για το νέο του βιβλίο, την ταινία που ετοιμάζει και τη γυναίκα της ζωής του

Διαβάστηκε
Ο Κώστας Γαβράς για το νέο του βιβλίο, την ταινία που ετοιμάζει και τη γυναίκα της ζωής του

Το βιβλίο-αυτοβιογραφία που φέρει τον τίτλο «Va ou il est impossible d΄aller» (Πήγαινε όπου είναι αδύνατον να πας), παρουσίασε, χθες, 18 Απριλίου, στο βιβλιοπωλείο Librairie Kleber, στο Στρασβούργο, ο Κώστας Γαβράς. 


Ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του με επίκεντρο την άφιξη του στη Γαλλία και τη μετέπειτα πορεία του, ένα βιβλίο που μιλάει για τα πράγματα που έκανε και που δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».

 

Το βιβλίο μεταφράζεται ήδη στα ελληνικά από τον Ωρίωνα Αρκομάνη, με επιμέλεια μετάφρασης από τον Βασίλη Βασιλικό. Την έκδοσή του έχει αναλάβει ο οίκος Gutenberg και θα κυκλοφορήσει τον φθινόπωρο του 2018.

 

Μιλώντας για τη σχέση του με τη Γαλλία, λέει πως δεν τον ενδιέφερε να πάει στην Αγγλία ή στην Αμερική, η Γαλλία είναι μια χώρα-όνειρο που του άνοιξε πολλές πόρτες. 


Αναφέρθηκε επίσης στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη χώρα και στο γεγονός ότι οι Γάλλοι ήταν γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και έτρεφαν αισθήματα μεγάλης συμπάθειας και συμπαράστασης για την Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ερχόμενος στη Γαλλία, ακριβώς επηρεασμένος από την τότε ατμόσφαιρα, ξεκίνησε να διαβάζει ελληνική τραγωδία.

 

Επίσης, μίλησε για τότε, που στα 19 του χρόνια, έφτασε στη Γαλλία με ελάχιστα χρήματα και για το πώς σιγά-σιγά εξελίχτηκε. Αναφέρθηκε στην εγγραφή του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης με σκοπό να μελετήσει τη τέχνη του λόγου και της γραφής, πράγμα που -όπως είπε- ήταν σπουδαίο για αυτόν, καθώς στην Ελλάδα του απαγορευόταν να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο λόγω πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του.

 

Με συγκίνηση περιέγραψε την πρώτη φορά που πήγε στην Cinematheque (Ταινιοθήκη) του Παρισιού, είδε τη πρώτη του ταινία και γνώρισε άτομα που του εξήγησαν την κινηματογραφική τέχνη.

 

Είπε πως θεωρεί τον εαυτό του εξαιρετικά τυχερό που μπήκε στη ζωή του ο κινηματογράφος, «είναι ένα πάθος».

 

Μιλώντας για τις ταινίες του αναφέρθηκε στον παράγοντα τύχη, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μία ταινία μπορεί να γίνει και μια άλλη όχι, όπως μία ταινία μπορεί να έχει επιτυχία και μια άλλη όχι. 


Για αυτόν τον λόγο, δεν του αρέσει να μιλάει για κινηματογραφική καριέρα αλλά για πορεία, δεδομένου ότι θεωρεί πως η λέξη «καριέρα» προϋποθέτει μία στρατηγική και έναν στόχο, ενώ η δημιουργία μιας ταινίας και η εξέλιξη ενός σκηνοθέτη εξαρτώνται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.


Για την ταινία που ετοιμάζει, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη, είπε ότι η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία σειρά γεγονότων, αρχείων και σημειώσεων που ξεκίνησε να μαζεύει από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. 


Έκτοτε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως την αντι-ευρωπαϊκή στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα αυτό. «Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα τη καταστροφή να καταφθάνει» είπε. Είπε επίσης ότι υπάρχει μια πιθανότητα να γίνουν τα γυρίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και ανέφερε ότι επωφελήθηκε της παρουσίας του στη πόλη για να «ξεναγηθεί» στους χώρους.

 

Συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και παραγωγό, Μισέλ Ρέι-Γαβράς, μίλησε επίσης για προσωπικές στιγμές και για τη γνωριμία τους, μέσω ενός κοινού γνωστού. 


Όπως είπε, είχε ξεκινήσει ως ένα φλερτ που θα διαρκούσε το πολύ 15 μέρες και τελικά αποδεικνύεται πως ήταν μία εξαιρετική συνάντηση ζωής που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια και η οποία επισημοποιήθηκε με γάμο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Z». 


Χάρη στη παρουσία της και τη προσωπικότητά της, είπε, είχε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη τέχνη του. «Οργάνωνε τα πάντα, έτσι ώστε να μου δημιουργεί ελεύθερο χρόνο», υπογράμμισε.

 

Η ίδια, με την εταιρεία παραγωγής της KG Productions, επιμελήθηκε την επανέκδοση όλων των ταινιών του σε συνεργασία με το γάλλο-γερμανικό τηλεοπτικό πολιτιστικό κανάλι ARTE. 


Αυτό που τους δένει όμως όλα αυτά τα χρόνια στη κοινή τους πορεία, δεν είναι μόνο ο πολιτικός, κοινωνικός κινηματογράφος, αλλά και μία γενικότερη στάση ζωής, με δέσμευση προς τις ανθρώπινες αξίες και «την ηθική δέσμευση προς το κοινό των ταινιών τους και όλων των ανθρώπων».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

Το παράδειγμα της γαλλικής περιφέρειας Rhône-Alpes: 500 συνεταιρισμοί, 30-50 καινούργιοι κάθε χρόνο!

Σε αυτό συμβάλλει αποφασιστικά η Περιφερειακή Ένωση των Συνεταιρισμών, όπως μας ανέπτυξε σε μια σχετική συζήτηση, η Isabelle Jorge, υπεύθυνη για τους συνεταιριστικούς πόρους της ένωσης στο Saint-Étienne.

«Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου» - Η προσωπική μαρτυρία του Ελληνοεβραίου Σαμουήλ Μιζάν από το Αντάρτικο και την Κατοχή

«Η εθνική αντίσταση δεν ήταν απλώς μια λέξη, ούτε μία αναγκαιότητα του κόσμου. Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου...»  Σαμουήλ Μιζάν 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×