op
×

"Η έλλειψη μετρητών μας κάνει ευάλωτους σε επιθέσεις"

Διαβάστηκε
 Η έλλειψη μετρητών μας κάνει ευάλωτους σε επιθέσεις
Μια κοινωνία χωρίς μετρητά

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας ζήτησε δημόσιο έλεγχο του συστήματος πληρωμών της χώρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα συναλλαγών είναι ευάλωτο σε απάτες και επιθέσεις.

Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Σουηδοί, οι οποίοι ανησυχούν όλο και πιο πολύ για τη βιασύνη της χώρας τους να υιοθετήσει ένα μοντέλο συναλλαγών χωρίς μετρητά.

Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν ότι πλέον δεν χρησιμοποιούν μετρητά, ενώ τα καταστήματα και τα καφέ αρνούνται όλο και περισσότερο να δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα λόγω του κόστους και του κινδύνου. 

Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, ήταν δύσκολο να ακουστούν οι φωνές εκείνων που μιλούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μια κοινωνία χωρίς μετρητά. 

"Η σουηδική κυβέρνηση είναι πολύ καλή, είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε καλές κυβερνήσεις τουλάχιστον για τα τελευταία 100 χρόνια", λέει ο Christian Engström, πρώην ευρωβουλευτής του Κόμματος των Πειρατών και πολέμιος της "οικονομίας χωρίς μετρητά".

"Σε άλλες χώρες υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν οι πολίες να εμπιστεύονται τυφλά την κυβέρνηση. Στη Σουηδία είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι."

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να αλλάζει. Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, όπου όλες οι πληρωμές θα ελέγχονται από τράπεζες του ιδιωτικού τομέα.

Ο διοικητής της Riksbank, Στέφαν Ίγκβες, ζήτησε τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου του συστήματος πληρωμών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "συλλογικό αγαθό" όπως η εθνική άμυνα, τα δικαστήρια ή οι δημόσιες στατιστικές.

"Οι περισσότεροι πολίτες θα αισθάνονται άβολα να παραδώσουν αυτές τις λειτουργίες σε ιδιωτικές εταιρείες", είπε.

"Θα πρέπει να είναι προφανές ότι η ετοιμότητα της Σουηδίας θα αποδυναμωθεί αν, σε μια σοβαρή κρίση ή έναν πόλεμο, δεν αποφασίσουμε εκ των προτέρων πώς θα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι εταιρείες για καύσιμα, προμήθειες και άλλα αναλώσιμα υλικά".
Με πληροφορίες από Guardian


Σχετικά άρθρα

Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στο Μέριλαντ - Είχε κάνει μήνυση σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας

Τέσσερα από τα θύματα του οπλοφόρου υπέκυψαν επιτόπου, το πέμπτο υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, πάντως ελαφρά.

Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δύο παιδιά σε δημοτικό σχολείο της Σανγκάης

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε στους μαθητές στην είσοδο ενός δημοτικού σχολείου στην περιοχή Σούχουϊ στην κεντρική Σανγκάη, σκοτώνοντας δύο παιδιά

Σουηδία: Ποσοστό ρεκόρ ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για το αντιμεταναστευτικό κόμμα

Η δημοτικότητα των Σουηδών Δημοκρατών έχει ενισχυθεί από το 2010 οπότε κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο, με το κόμμα να οδεύει προς το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×