op
×

Ενισχύεται η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

Διαβάστηκε
Ενισχύεται η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

Συνεργασία Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, μέσω του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη


Σε συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη προχώρησαν σήμερα η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μέσω του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.


Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσία του Διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γιώργου Χουρδάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Διευθυντή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ κ. Παναγιώτη Καρνιούρα, εκπροσώπων της Περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, καθώς και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου της Κρήτης.


Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στο Ηράκλειο, εγκαινιάστηκε ο κόμβος υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με καινοτόμο προσανατολισμό και με την ονομασία «Δίκτυο υποστήριξης της καινοτομίας στην ΠΡΑΞΗ». 


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο συγκεκριμένος κόμβος, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του σε διακριτούς χώρους εντός των εγκαταστάσεων της Παγκρήτιας, πρόκειται το προσεχές διάστημα να συνδεθεί με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων και των χρηματοδοτικών εργαλείων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, αλλά και την προσέλκυση εταίρων – επενδυτών. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται σε παραγωγικές επιχειρήσεις της Κρήτης, ανεξαρτήτως θεματικής περιοχής δραστηριοποίησης, καλύπτοντας ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα: από τις παραδοσιακές, οικογενειακές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς έως τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και τις τεχνολογικά ώριμες ή ευαισθητοποιημένες καθώς και όσες διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό. 


Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ένα διμερές, κοινό πλαίσιο δράσης για την αξιοποίηση δομών και τεχνογνωσίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, με σκοπό την περαιτέρω υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης που συνεργάζονται με την Τράπεζα και που διαθέτουν χαρακτηριστικά καινοτομίας. 


Συγκεκριμένα, μέσω της συμφωνίας αναπτύσσονται δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνολογικής και επενδυτικής προ-αξιολόγησης, τεχνολογικού marketing, προστασίας, αξιοποίησης και διαχείρισης του διανοητικού κεφαλαίου, πληροφόρησης και ενημέρωσης σε θέματα χρηματοδοτικών εργαλείων και δράσεις επιχειρηματικής μεσιτείας.


Στην ομιλία του ο κ. Χουρδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημαντική αυτή πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ του ΙΤΕ και της Παγκρήτιας Τράπεζας, με σκοπό την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της χρηματοδότησης της καινοτομίας, ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τη διαμόρφωση μιας νέας Οικονομίας η οποία βασίζεται στην γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα και στην καινοτομία που απορρέει από αυτή. Πρόκειται για την Οικονομία της Γνώσης που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, ένα πρότυπο που θα βρίσκεται δίπλα στην Κοινωνία και θα προάγει την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα».


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης επεσήμανε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, την πιο δυναμική συνεταιριστική τράπεζα της χώρας. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε δύο οργανισμούς με τόσο στενή γεωγραφική σχέση. Πέρα από αυτό όμως, εκείνο που φέρνει κοντά το ΙΤΕ και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι η κοινή αντίληψη και θέση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της καινοτομίας που δημιουργείται μέσα από την έρευνα προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ουσιαστικής στήριξης νεοφυών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα που όπως ξέρουμε χαρακτηρίζει το οικοσύστημα της Κρήτης. Η κοινή μας προσπάθεια φιλοδοξούμε επίσης να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στενότερη προσέγγιση ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο».


Ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Νίκος Μυρτάκης τόνισε: «Η πολύχρονη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μας επιτρέπει να προσφέρουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΤΕ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το πλαίσιο των συμβουλευτικών μας υπηρεσιών διευρύνεται και στον τομέα της καινοτομίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητα της τοπικής επιχειρηματικότητας».


Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η καθιέρωση της Κρήτης ως κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του ΙΤΕ και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, προκειμένου να διευρυνθεί περαιτέρω η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας».


Τέλος σε δήλωσή του ο Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, κ. Παναγιώτης Καρνιούρας ανέφερε: «Με τη συνεργασία αυτή και τη λειτουργία του Δικτύου, δημιουργούνται πλέον σταθερές προϋποθέσεις υποστήριξης της καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ».

Σχετικά άρθρα

Σνακ γλυκιάς ελιάς: Από την κουζίνα του σπιτιού τους στη Χαλκιδική κατέκτησαν τις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας!

Πρόκειται για το καινοτόμο και -όπως λένε- μοναδικό παγκοσμίως «sweet olive snack», το οποίο με πολύ κόπο και περίσσιο μεράκι, δημιούργησαν

Comrades: Η καινοτόμα πλατφόρμα που θα βοηθά τους πολίτες να διαχειρίζονται κρίσεις, όπως πλημμύρες και σεισμούς

Πάνω σε μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθά πολίτες σε στιγμές κρίσης και αποτελεί μέρος ευρωπαϊκού έργου, εργάζονται δύο νέοι Έλληνες.

Πάτρα: Καινοτόμες λύσεις για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση υγρών αστικών αποβλήτων βιολογικού καθαρισμού

Η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση υγρών αστικών αποβλήτων ενός βιολογικού καθαρισμού, μπορούν να αξιοποιηθούν, για την άρδευση συγκεκριμένων καλλιεργειών
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×