op
×

Ράσα Χαμπάλ: Δεν μπορώ να αρχίζω μια καινούργια ζωή κάθε δέκα χρόνια

Διαβάστηκε
Ράσα Χαμπάλ: Δεν μπορώ να αρχίζω μια καινούργια ζωή κάθε δέκα χρόνια
Η Ράσα Χαμπάλ δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν ανάμεσα σε βόμβες και ερείπια. Για τον λόγο αυτό, και με κίνδυνο της ζωής της, εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια τη Συρία. Σήμερα η 35χρονη συγγραφέας είναι η πρώτη, στην οποία απονέμεται η νέα υποτροφία «Πύλη του Βρανδεμβούργου».

«Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι απλά το σύμβολο της ελευθερίας» λέει ο Πασκάλ Ντέκερ, πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος, το οποίο έχει στόχο την προώθηση της λογοτεχνίας.

Από κοινού με δυο άλλα λογοτεχνικά ιδρύματα στη γερμανική πρωτεύουσα, το Allianz Kulturstiftung και Literarisches Colloquium Berlin, θέλουν να υπενθυμίσουν τη μοίρα των Γερμανών συγγραφέων που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες και να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος.

Για την Ράσα Χαμπάλ ο δρόμος προς τη Γερμανία ήταν δύσβατος. Η ιδιαίτερη πατρίδα της στη Συρία, η Χάμα, ήταν κέντρο αντίστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ και τόπος όπου διεξάγονταν σκληρές μάχες.

Το 2015 η νεαρή διπλωματούχος οικονομολόγος πήρε τον μικρό της γιο επιχειρώντας να διαφύγει και ελπίζοντας πως λίγο αργότερα θα ακολουθούσαν ο άλλος της γιος με τον σύζυγο της. Δυο ολόκληρους μήνες βρισκόταν καθ οδόν. Στην Ουγγαρία συνελήφθησαν. Λίγο αργότερα κατάφεραν να φθάσουν στη Γερμανία, η οποία ήταν και η μοναδική χώρα που δεχόταν πρόσφυγες στο έδαφός της.

Την ίδια περίοδο ο άντρας της με τον άλλο της γιο επιχειρούσαν και αυτοί να διαφύγουν. Για μέρες δεν είχε νέα τους. «Αυτές οι ημέρες ήταν οι πιο μαρτυρικές για μένα, ακόμα χειρότερες και από τους δυο μήνες που βρισκόμουν καθ’ οδόν» λέει η νεαρή συγγραφέας.

Τελικά κατάφερε να πάρει μια προσωρινή άδεια παραμονής για έναν χρόνο στη Γερμανία και να βρει τελικά μια κανονική κατοικία στην πόλη Τρίερ, μετά από πολλούς μήνες που μοιραζόταν ένα διαμέρισμα με μια άλλη οικογένεια.

Την υποτροφία την κέρδισε με ένα κείμενο που έγραψε για τη φυγή από τη Συρία. «Κάθε φορά που χάραζε η μέρα, δεν ήξερα αν η ζωή μου είχε κλείσει την πόρτα και είχε πετάξει τα κλειδιά» γράφει στο κείμενό της.

Περισσότεροι από 40 συγγραφείς που ζουν εξόριστοι στη Γερμανία κατέθεσαν υποψηφιότητα. Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής, Τόμας Σπαρ, δήλωσε πως το συγκεκριμένο κείμενο θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αλλά και πολλά υποσχόμενο.

Η Ράσα Χαμπάλ θα μπορεί για ένα χρόνο να αφιερωθεί με άνεση στο γράψιμο, καθώς θα της καταβάλλονται 2.000 ευρώ μηνιαίως. Όσο για το ερώτημα, εάν θα ήθελε να ξαναγυρίσει στη Συρία, η καρδιά της λέει «αμέσως». Αλλά η λογική της προκρίνει πως «δεν μπορεί να αρχίζει μια καινούργια ζωή κάθε δέκα χρόνια…».

 Λέξεις Κλειδία - Tags
Ράσα Χαμπάλ συγγραφέας
7
βραβείο
39
Συρία
167
Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκό «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018»: Μια νέα Ελληνίδα ανάμεσα στις φιναλίστ

Η Ζωή Γιαβρή, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Advantis Medical Imaging, είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για να κατακτήσουν το «Βραβείο Καινοτόμων Γυναικών 2018»

Ο Ερντογάν έκοψε το νερό στους κατοίκους του Αφρίν

Η Άγκυρα εξαπέλυσε πριν από σχεδόν δύο μήνες επίθεση εναντίον την πόλης με σκοπό την εκδίωξη των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας που ελέγχουν αυτή την περιοχή στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Unicef: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία

Όλο και περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον όγδοο χρόνο της.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×