op
×

Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία: Μια καθυστηρημένη μεταρρύθμιση

Διαβάστηκε
Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία: Μια καθυστηρημένη μεταρρύθμιση

«Η εξαγγελία μέτρων κατάργησης της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία για τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις των μελών της μειονότητας της Θράκης συνιστά μια μεταρρύθμιση, η οποία, εφόσον πραγματοποιηθεί στην πλήρη της έκταση, θα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας της Θράκης.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπενθυμίζει την πάγια θέση της ότι η εφαρμογή του ιερού ισλαμικού δικαίου (Σαρία) για τις έννομες σχέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου (διαζύγια, διατροφή, επιμέλεια τέκνων, διαθήκες, μεταξύ άλλων) των μελών της μειονότητας με αποκλειστική δικαιοδοσία του Μουφτή παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων και διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα: διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ως προς την κληρονομική μερίδα και τους όρους του διαζυγίου, μη λήψη υπόψη του βέλτιστου συμφέροντος των τέκνων κατά τις υποθέσεις επιμέλειας, έλλειψη δικονομικών εγγυήσεων δίκαιης δίκης, έλλειψη σεβασμού στη βούληση του αποθανόντος για την τύχη της περιουσίας του. Το κυριότερο, δε, είναι ότι η υποχρεωτική, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί από τον Άρειο Πάγο, εφαρμογή της Σαρία παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της μειονότητας, καθώς τους αρνείται το δικαίωμα εξόδου από τη μειονοτική κατάσταση και απόλαυσης των δικαιωμάτων που το Σύνταγμα αναγνωρίζει σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει ακόμη ιερό δίκαιο για τις έννομες σχέσεις μερίδας πολιτών της οδηγεί στον διαρκή διασυρμό της Ελλάδας ενώπιον των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έστω και αν η πρωτοβουλία της Ελληνικής πολιτείας έρχεται με καθυστέρηση δεκαετιών και με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσφυγής κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία στις κληρονομικές σχέσεις, η ΕλΕΔΑ (η οποία έχει ήδη ασκήσει παρέμβαση υπέρ της προσφεύγουσας στη δίκη ενώπιον του ΕΔΔΑ και διατηρεί σταθερά το θέμα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της) δηλώνει ότι θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στη δημόσια διαβούλευση, πάνω στο τρίπτυχο: σεβασμός μειονοτικών δικαιωμάτων, απαγόρευση διακρίσεων, διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες. Οι εξαγγελίες για τη Σαρία θα πρέπει να συνοδευτούν και με μέτρα σχετικά με τα άλλα προβλήματα (μειονοτική εκπαίδευση, βακούφια, τρόπος ανάδειξης του Μουφτή, μειονοτικά σωματεία) που συντηρούν στη Θράκη μια κατάσταση εξαίρεσης, η οποία έχει καταστήσει τη συστηματική παραβίαση δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας ανεκτή κανονικότητα.

Ευελπιστούμε ότι αυτές οι εξαγγελίες θα αποτελέσουν την αρχή του ξηλώματος του βαθέος κράτους και των αναχρονιστικών εθνοκεντρικών αντιλήψεων που ακόμη κυριαρχούν στην περιοχή από όλες τις πλευρές».Σχετικά άρθρα

Δεκάδες οργανώσεις ζητούν τα στοιχεία των εταιρειών που στηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ

Τον Δεκέμβριο του 2017 το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναμένεται να δημοσιεύσει μια Βάση δεδομένων που θα απαριθμεί εταιρικούς παράγοντες που έχουν άμεσα ή έμμεσα επιτρέψει, διευκολύνει και αποκομίσει κέρδη από την κατασκευή και την ανάπτυξη των εποικισμών στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος.

Πρόσφυγες: «Δεν μπορούμε να πάρουμε αεροπλάνο ή πλοίο, αλλά μπορούμε να βγούμε στους δρόμους»

Οι προσφυγικές κοινότητες καλούν σε πορεία για να ασκηθεί πίεση στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα: Αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένοι σε σκηνές στα νησιά, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δράση άμεσα ώστε να τεθεί ένα τέλος στη λεγόμενη «πολιτική περιορισμού», δήλωσαν σήμερα 20 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διατροφική κυριαρχία: υπογράψτε ΕΔΩ! Οι αγρότες ταΐζουν τον λαό, τα σούπερ μάρκετ τις τράπεζες

Στο 2ο Ευρωπαικό Νυελένι Φόρουμ στην Κλουζ, αναπτύξαμε την ιδέα για μια ηλεκτρονική προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να στηρίξουμε την αναγνώριση των Δικαιωμάτων των Χωρικών.

Οι χωρικοί - αγρότες ταίζουν το λαό, τα σούπερ μάρκετ ταΐζουν τις τράπεζες!

Ωρα να ενισχύσουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Χωρικών - Αγροτών. Απαιτήστε το δικαίωμα των λαών για διατροφική κυριαρχία τώρα. Απαιτήστε από τις κυβερνήσεις σας και τα Υπουργεία Εξωτερικών να αναγνωρίσουν τα Δικαιώματα των Χωρικών, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος στην γη, τους σπόρους, την βιοποικιλότητα, το δικαίωμα σε ένα ευπρεπές εισόδημα και βιοπορισμό και στα μέσα παραγωγής.

Break Free 2017: "Έλα να διεκδικήσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη, με δικαιοσύνη και ισότητα"

Γίνε και εσύ κομμάτι της πιο χρωματιστής και ειρηνικής κοινωνικής συμμαχίας και έλα να διεκδικήσουμε μαζί έναν καθαρό πλανήτη, με δικαιοσύνη και ισότητα. Την επόμενη Κυριακή 26 Μαρτίου βάλε ότι πιο άνετο και χρωματιστό θες και γίνε ένα μαζί μας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×