op
×

Θερινό πολυσυλλεκτικό "σχολείο" B-e School - Μια δράση ευέλικτης μάθησης και προσαρμοσμένου εξωσχολισμού [ΑΙΤΗΣΗ]

Διαβάστηκε
Θερινό πολυσυλλεκτικό  σχολείο  B-e School - Μια δράση ευέλικτης μάθησης και προσαρμοσμένου εξωσχολισμού [ΑΙΤΗΣΗ]

Μια απόπειρα να αυτοοργανωθεί και να λειτουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό μαθησιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικά στοιχεία, με στόχο την εφαρμογή μαθητοκεντρικών μοντέλων σε ένα πλαίσιο συνεργατικό και αμοιβαίας δημιουργικής δράσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δράση ευέλικτης μάθησης και προσαρμοσμένου εξωσχολισμού (unschooling) και αποσχολειοποίησης (deschooling).


Συνδυάζουμε παιδαγωγικές πρακτικές, μεθόδους και υλικό από τα σχολεία του δάσους, Μοντεσσόρι, Ρετζιο Εμίλια, Φρενέ, Στάϊνερ και Sudbury. Μαθαίνουμε ερευνώντας την ίδια τη διαδικασία της μάθησης με μια αειφορική διάθεση με επίκεντρο την ελεύθερη έκφραση που συνδιαμορφώνεται μεσω της ανοιχτής αλληλεπίδρασης μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων και προσώπων που απαρτίζουν αυτό το ιδιαίτερο μαθησιακό περιβάλλον.


Η τέχνη και η φύση αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο θα επιλέξουμε να υλοποιήσουμε τις σχέσεις που θα δημιουργηθούν μέσα από αυτήν τη δυναμική διεργασία.


Παιδιά από 4-14 ετών είναι οι προσκεκλημένοι μας και παράλληλα καλούμε γονείς και παιδαγωγούς με κάποια εμπειρία στις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης να μας συνδράμουν επικουρικά.

 

Συναντιόμαστε την ημέρα που θα καθοριστεί από κοινού, μετά από ενδοεπικοινωνία των ενδιαφερομένων, όπου θα γίνει μια εισαγωγική παρουσίαση για το όλο εγχείρημα στο χώρο μας ώστε να συνδιαμορφώσουμε κάποιες σταθερές αναφορές που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε του στόχους μας.

Το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί και μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ενδιαφέρον που θα λάβουμε και θα υπάρχει η δυνατότητα να συζευχθεί με το Worldschoolers Summer Camp (από 1-9 Ιουλίου) και με το Kidoglaz Summer Camp

 

Κινηματογράφος , θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά , μουσική, χορός, επιτραπέζια παιχνίδια, πολυγλωσσία, περμακουλτούρα, δραστηριότητες στη φύση σε ένα χορό δημιουργικής συναναστροφής μεταξύ τους μέσω της ελεύθερης και ισότιμης συμμετοχής των παιδιών και των ενηλίκων. Αναζητώντας τις διόδους επικοινωνίας μας με το παιδί που διατηρούμε μέσα μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των σημερινών παιδιών παρέχοντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ισόρροπη ανάπτυξη και εξελιξή μας.

 

Ενα παράδειγμα δραστηριότητας που προωθεί το B-e School Project είναι και το ακόλουθο: Παιδιά διδάσκουν παιδιά!

Τό κάθε παιδί/δάσκαλος επιλέγει ένα θέμα που του αρέσει και το μελετά, βρίσκει υλικό, παιχνίδια, τρόπους και το διδάσκει στους φίλους του!

 

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλούμε συμπληρώστε την σχετική αίτηση εδώ

 

Για όλους τους συμμετέχοντες εκτός Λακωνίας, υπάρχει δυνατότητα για εύρεση καταλύματος σε πολύ οικονομική τιμή και επίσης η δυνατότητα κατασκήνωσης. Συμπληρώστε το σχετικό πεδίο στην αίτηση για να σας δοθούν όλες οι λεπτομέρειες

 

"Σε μια εποχή όπου έχει πάψει η αναζήτηση των θετικών τρόπων επίδρασης στην ανάπτυξη του παιδιού και οι καινοτόμες ιδέες αφορούν μόνο στην εύρεση νέων προτάσεων για τις πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχει εσπευσμένη ανάγκη να αναθεωρηθεί τόσο ο ρόλος του εκπαιδευτικού όσο και το ίδιο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι έχουμε απομακρυνθεί πλέον από την εποχή που κύριο μέλημα ήταν η νοητική ανάπτυξη του παιδιού μέσα από προκαθορισμένες και στερεότυπες πρακτικές. Σε πρότυπα εκπαιδευτικά μοντέλα σε σχολεία του εξωτερικού, εδώ και δεκαετίες, εφαρμόζονται νέα προγράμματα και προσεγγίσεις που προάγουν περισσότερο την κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξή, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο τις δημιουργικές δραστηριότητες" (από τη φίλη Ελενα Καραγιάννη)

 

 

Επικοινωνία:

biomonoia@gmail.com

solarbuschooling@gmail.com

 

 

Συντονιστής: Ευάγγελος Βλαχάκης

τηλ. 6980358038

 

Βιομόνοια

Δημοκρατικά Σχολεία

Ηλιακό Λεωφορείο

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία με τη συμμετοχή Διεθνών Οργανώσεων

Το Δίκτυο Κ.Α.Π.Α. και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τις 23 Σεπτεμβρίου 2017, συναντούν εκπροσώπους του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Οργανώσεων της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Να γίνουν όλα τα σχολεία προσβάσιμα για κάθε παιδί με αναπηρία

Στο 59ο Γυμνάσιο και το 101ο  Δημοτικό σχολείο του 5ου κοινοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας υπάρχουν άλυτα, για την ώρα, ζητήματα προσβασιμότητας που αφορούν μαθητές με κινητική αναπηρία.

141 γυναικείοι συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα και τα προϊόντα που παράγουν [ΛΙΣΤΑ]

Στη χώρα μας λειτουργούν 141 Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης, στην παραγωγή ειδών οικοτεχνίας – χειροτεχνίας και στην προσφορά υπηρεσιών αγροτουρισμού.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×