op
×

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα (δεν) είναι ακριβά.. Του Γιώργου Δούμου

Διαβάστηκε
Γιατί τα βιολογικά προϊόντα (δεν) είναι ακριβά.. Του Γιώργου Δούμου
Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι ακριβά –η ζωή που κρύβεται πίσω τους είναι.  Στην συμβατική γεωργία την "φθηνή" παραγωγή την πληρώνουμε στο τέλος πάρα πολύ ακριβά

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα (δεν) είναι ακριβά.. Του Γιώργου Δούμου apenantioxthi.com


Όσο αφορά την συμβατική γεωργία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πως την "φθηνή" παραγωγή την πληρώνουμε στο τέλος όλοι μας πάρα πολύ ακριβά.

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας λίγο προς το αύριο ή τους διπλανούς μας θα διαπιστώσουμε πως τα βιολογικά προϊόντα μόνο ακριβά δεν είναι.

Ας μιλήσουμε καλύτερα με νούμερα :

Σε ένα στρέμμα γης, όπου ένας γεωργός καλλιεργεί κηπευτικά, ας πούμε καρότα.

Αν καλλιεργεί με συμβατικές, δηλ. χημικές μεθόδους, χρειάζεται περίπου 30-40 ευρώ για χημικό ζιζανιοκτόνο και μερικά λεπτά ένας άνθρωπος μόνος του για να εξοντώσει το ανεπιθύμητο χόρτο, που θα πνίξει την καλλιέργειά του…

Εκεί που, αν ο ίδιος καλλιεργήσει στην ίδια γη βιολογικά, θα χρειαστεί περίπου 800 ευρώ για να πληρώσει αξιοπρεπώς πέντε ανθρώπους, οι οποίοι θα δουλεύουν 3-4 μέρες επί δύο φορές σε μια καλλιεργητική περίοδο, για να ξεριζώσουν με το χέρι το ίδιο ζιζάνιο.

Χρειάζεται 50-60 ευρώ για χημική λίπανση, που θα του εξασφαλίσει 10πλάσια απόδοση σε ποσότητα, από αν ο ίδιος γεωργός χρησιμοποιήσει κοπριά ή βιολογική λίπανση, ξοδεύοντας 150-250 ευρώ.

Προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει τις ασθένειες του φυτών του πληρώνοντας40-60 ευρώ για χημικά φάρμακα, ενώ ο ίδιος αν καλλιεργεί βιολογικά την ίδια έκταση με την ίδια καλλιέργεια απλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα,διακινδυνεύει εξ ολοκλήρου την παραγωγή του, την οποία έχει ήδη προπληρώσει για να φυτέψει, ή στην καλύτερη περίπτωση έχει μειωμένη απόδοση λόγω της ασθένειας του φυτού.

Υπό καλές συνθήκες, ένα στρέμμα βιολογικής καλλιέργειας με καρότα έχει απόδοση 1-2 τόνους, ενώ ένα στρέμμα χημικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 5-6 τόνων.

Τα ποτίσματα, οι σπόροι ή τα φυτά (αν ο βιοκαλλιεργητής δεν τα παράγει μόνος του από παλιές ποικιλίες, οπότε εκεί έχουμε εντελώς άλλες αποδόσεις – χαμηλότερες εννοείται -) , τα καύσιμα των τρακτέρ και άλλων αγροτικών μηχανημάτων είναι τα ίδια.

Κάνατε τους πολλαπλασιασμούς και τη διαίρεση στο τέλος;

Η διαφορά είναι 160 ευρώ για 6 τόνους, έναντι 1000 ευρώ για 2 τόνους.

Σ’ αυτά δεν υπολογίζεται ο εντελώς δυσανάλογος χρόνος ζωής που αφιερώνει ο παραγωγός στη μία και την άλλη περίπτωση, το ρίσκο των καταστροφών και πιθανές βιοδυναμικές παρεμβάσεις για τον εμπλουτισμό του εδάφους, ώστε να μειωθεί πχ η εμφάνιση ασθενειών – οι οποίες, αν εμφανιστούν, απλά δεν αντιμετωπίζονται βιολογικά και μπορούν να οδηγήσουν σε ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής.

Η διαφορά (και όχι το συνολικό κόστος) είναι 2,5 ευρώ ο τόνος έναντι 500 ευρώ ο τόνος.

Έτσι φτάνει στον πάγκο της λαϊκής ο παραγωγός βιολογικού προϊόντος με ένα υψηλό κόστος και λίγη παραγωγή, για να τη διαθέσει σε σας.

Ετσι το καρότο φτάνει να πουλιέται 2 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 1 ευρώ του χημικού καρότου. (Πόσο πληρώνετε για το κινητό σας, τις βενζίνες και έναν καφέ στην παραλία;;;)

ΟΜΩΣ:

Ο γεωργός, που προσφέρει το χημικά παραγόμενο καρότο του ενός ευρώ.

Μεταφέρει στον πάγκο πώλησής του ένα προϊόν πολλαπλά επιβαρυμένο και επιβαρυντικό για την υγεία των καταναλωτών του.

Έχει καταστρέψει για πολλές δεκαετίες το έδαφος και το οικοσύστημα του χωραφιού του, τα υπόγεια νερά.

Έχει επιβαρύνει τη δική του προσωπική υγεία κατά τα ραντίσματα και με την επαφή του με τα χημικά σε αφάνταστο βαθμό, ώστε σήμερα το Θεαγένειο να έχει κατά 53% ασθενείς αγροτικού επαγγέλματος.

ΜΟΝΟ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΌΨΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!

‘Ώστε ο παραγωγός να μπορεί να προσφέρει:

Στους καταναλωτές του ένα υγιεινό προϊόν με σεβασμό στους ίδιους και τη φύση.

Στον εαυτό του μια υγιεινή και ικανοποιητική εργασία.

Στην κοινωνία μας ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και φιλικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας δίνει η γη.

Μόνο που αυτός ο γεωργός θα πρέπει να αντέχει οικονομικά να χρηματοδοτήσει καταρχήν την παραγωγή αυτού του προϊόντος και να ζήσει και ο ίδιος, όπως ο μέσος πολίτης.

Αυτή είναι η διαφορά που πληρώνετε, αγοράζοντας ένα βιολογικό προϊόν σε σχέση με ένα συμβατικό.

Είναι το κόστος παραγωγής μιας αξιοπρεπούς ποιότητας ζωής για σας, τον παραγωγό, τυχόν (συν-)εργάτες του.

Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι ακριβά –η ζωή που κρύβεται πίσω τους είναι.Λέξεις Κλειδία - Tags
Γιώργος Δούμος βιοκαλλιεργητές
21
Βιοκαλλιέργειες
31
αειφορία
87
Γεωργία
80
Σχετικά άρθρα

7η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Ανοίγει τις πόρτες της σε λίγες μέρες, η 7η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που θα γίνει φέτος στην Χαλκίδα, σε διαφορετικό χώρο. Σε μία καταπράσινη και πευκόφυτη έκταση μέσα στη θάλασσα, στη βόρεια πλευρά της πόλης στο πάρκο του Φάρου της Χαλκίδας. 

Χτίζοντας ένα βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον: Σεμινάριο Δικτύωσης και Επαφών - Δήλωσε συμμετοχή

Πώς θα χτίσουμε ένα βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον, μακριά από την ιδιοτέλεια και την απληστία του σύγχρονου τρόπου ζωής; Πως θα οργανώσουμε την κοινωνία και την οικονομία με τρόπο που να μην σπαταλάμε πολύτιμους φυσικούς πόρους

Υποβολή αιτήσεων καταναλωτριών/των για συμμετοχή στην 2η Ομάδα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας

Καλούμε, λοιπόν, τις/τους καταναλώτριες/τες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη 2η Ομάδα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας Κοζάνης, να το δηλώσουν μέχρι την Πέμπτη 10 Αυγούστου.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×