op
×
Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι καλοκαιρινών ειδών στον Βύρωνα
Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι καλοκαιρινών ειδών στον Βύρωνα
20/05/17 13:00
Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα Τα Σπόρια
Αττικής » Κεντρικού Τομέα Αθηνών » Βύρωνος
άλλα: Στη συνάντηση θα βρείτε παραδοσιακούς σπόρους από καλοκαιρινά είδη που φυτεύονται αυτήν την εποχή όπως κολοκύθια, φασολάκια, μπάμιες, καλαμπόκια, αγγούρια, κολοκύθες γλυκές

Δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι καλοκαιρινών ειδών στον Βύρωνα

Κάλεσμα από το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα "Τα Σπόρια":


"Σας περιμένουμε το Σάββατο 20 Μαΐου και ώρα 1.00-2.30μ.μ. στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα - Λαμπηδόνα (Άλσος Αγίας Τριάδας) στην καθιερωμένη μας μηνιαία συνάντηση για ανταλλαγές σπόρων. 

Στη συνάντηση θα βρείτε παραδοσιακούς σπόρους από καλοκαιρινά είδη που φυτεύονται αυτήν την εποχή όπως κολοκύθια, φασολάκια, μπάμιες, καλαμπόκια, αγγούρια, κολοκύθες γλυκές, ηλίανθους, πεπόνια κ.λπ., θασυσκευάσουμε παρέα τους σπόρους που έχουμε συγκεντρώσει, θα συζητήσουμε για θέματα καλλιέργειας και σποροσυλλογής και θα διανεμηθούν ορισμένα σπορόφυτα για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Κι επειδή ο λαχανόκηπος της Λαμπηδόνας χρειάζεται χέρια, καλούμε όσους φίλους και φίλες επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στη συν-καλλιέργεια και τη φροντίδα του. 

 

Τυχόν σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καταφέρατε να συλλέξετε, καθώς και καφέ υλικά για τον κομποστοποιητή μας (καφέ χαρτόκουτα, ξερά φύλλα, πριονίδι κ.λπ.) είναι πάντα ευπρόσδεκτα. 

 

Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια»

Email επικοινωνίας: sporoi.la@gmail.com

FacebookTaSporia  Blog:  ΚΠΚΒ"Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα Τα Σπόρια web:
Πάρκο Λαμπηδόνας, Βύρωνας 162 31, Ελλάδα
Αττικής, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βύρωνος
sporoi.la@gmail.com
"Το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» ξεκίνησε τη δράση του τον Μάρτιο του 2014 και από τότε πραγματοποιούμε ανοιχτές τακτικές συναντήσεις κάθε μήνα (συνήθως το 1ο Σάββατο του μήνα) στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Άλσος Αγίας Τριάδας, Λαμπηδόνα), όπου γνωριζόμαστε, συζητάμε, σπέρνουμε, φυτεύουμε, συσκευάζουμε σπόρους, ανταλλάσουμε καλλιεργητικές εμπειρίες, ιδέες και τεχνικές καλλιέργειας και φυσικά μοιραζόμαστε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών.

Οι σπόροι δίνονται δωρεάν με την προτροπή προς τους καλλιεργητές να επιστρέψουν στο Ανταλλακτήριο ένα τμήμα των σπόρων που θα καταφέρουν να συλλέξουν.

Στόχοι του Ανταλλακτηρίου είναι η διάδοση των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών - ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης κληρονομιάς - η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αντίσταση στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, η προσαρμογή των ποικιλιών στις τοπικές συνθήκες και ο πειραματισμός με οργανικές μεθόδους καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον.Τα περισσότερα μέλη της ομάδας καλλιεργούμε σε ταράτσες, μπαλκόνια και κήπους εντός της πόλης, όπου παράγουμε οργανικά τα λαχανικά μας και τα τρώμε φρέσκα, με αποτέλεσμα τον έλεγχο και την μερική αυτάρκεια στην τροφή μας, τη βελτίωση της υγείας μας και την απόκτηση εμπειρικής γνώσης πάνω στις καλλιέργειες και ταυτόχρονα η ενασχόληση με τη φύση και τη γη μάς κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Τον Μάρτιο του 2016, δημιουργήσαμε στον χώρο του Άλσους τον Λαχανόκηπο της Λαμπηδόνας, έναν λαχανόκηπο που τον περιποιούμαστε όλοι μαζί και γευόμαστε παρέα τους καρπούς του. Ένα εγχείρημα αστικής καλλιέργειας κηπευτικών σε παρτέρια που βασίζεται στις τεχνικές της περμακουλτούρας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα παράδειγμα παραγωγής τροφής, σποροπαραγωγής, ανακύκλωσης, περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης και δημιουργίας κοινότητας στη γειτονιά μας. 

Το πότισμα γίνεται εναλλάξ από τα μέλη της ομάδας και τα Σάββατα συνήθως μαζευόμαστε για καλλιεργητικές εργασίες.

Παράλληλα έχουμε αναλάβει την φροντίδα του κομποστοποιητή του ΚΠΚΒ και διοργανώνουμε/συμμετέχουμε σε δράσεις σχετικές με τους σπόρους και τις καλλιέργειες.

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στις ανταλλαγές σπόρων ή στις εργασίες του λαχανόκηπου,  θα μας βρείτε τα περισσότερα Σάββατα στο ΚΠΚΒ ή μπορείτε να μας δώσετε το email σας ώστε να το καταχωρήσουμε στη λίστα επικοινωνίας και να ενημερώστε για τις δράσεις μας."
Σχετικά άρθρα

Μάθετε τα μυστικά της φυσικής καλλιέργειας από τον Παναγιώτη Μανίκη [ΒΙΝΤΕΟ]

Είναι βασικό να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο χώμα, να κάνει η γη φυτά και να παράγει για την κάλυψη των αναγκών μας.Το έδαφος είναι το κλειδί στη Φυσική Καλλιέργεια.

Απλές πρακτικές διατήρησης σπόρων ντόπιων ποικιλιών και ερασιτεχνική καλλιέργεια

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία - Εδώ και καιρό έχει ανοίξει η κουβέντα για την ανάγκη διατήρησης των ποικιλιών και την διαχείριση των σπόρων τους, για την αυτάρκεια μας.

ΠΕΛΙΤΙ: Η πολιτική και κοινωνική σημασία του σπόρου

Σήμερα στον αποκαλούμενο αναπτυγμένο κόσμο οι περισσότεροι αγρότες δεν κρατάνε σπόρο για να τον σπείρουν την επόμενη χρονιά, τον παράγει για αυτούς κάποια  πολυεθνική από την οποία είναι υποχρεωμένοι να τον ξανα-αγοράσουν  κάθε  χρόνο. 

Γιορτή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών από το Πελίτι

Η γιορτή περιλαμβάνει, διανομή και ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων, ομιλίες για τη συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, εργαστήρια υφαντικής, κεραμικής, οικιακής οικονομίας κ.α

Οι τοπικές ποικιλίες υπό διωγμό. Tου Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Αυτές τις μέρες  μας ενημέρωσαν συνεργαζόμενοι καλλιεργητές του Πελίτι ότι φέτος δεν μπορούν να δηλώσουν τις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούν, στη Δήλωση Καλλιέργειας που συμπληρώνουν κάθε χρόνο.  ΦΩΤΟ: Ο βιοκαλλιεργητής Γιώργος Δούμος μέσα στο χωράφι του με τις τοπικές ποικιλίες σιτηρών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×