op
×

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις | Του Ανδρέα Βασιλείου

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις | Του Ανδρέα Βασιλείου

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις

Η 6χρονη Τζίντα από το Χαλέπι ρωτάει αν "τώρα που στολίσαμε το σπίτι μας, θα πάρουμε κι εμείς δώρα;" Η μαμά της την καθησυχάζει. "Ο Πάπα-Νοέλ δεν ξεχνάει τα καλά παιδιά" και με κοιτάει με νόημα. Μάλλον αναρωτιέται αν θα μου πάει η κόκκινη στολή.

Εγω αναρωτιέμαι τι να σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τον τύπο που μπούκαρε με το φορτηγό στο Βερολίνο. Ή ακόμα τι να σημαίνουν για ακροδεξιό δικό μας μπουμπούκι που προειδοποίησε το χριστεπώνυμο πλήθος, μην και δώσουν λεφτά σε κανένα μουσουλμανάκι που θα τους πει τα κάλαντα.
Κι ενώ το μίσος θεριεύει και γίνεται κανόνας, αν και δηλωμένος άθεος, δεν μπορώ να κρύψω το χαμόγελο, όταν μετράω σε πόσους θεούς υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται για μένα (συγχωρήστε μου αυτή την μικρή αλαζονεία). Κι είμαι με εκείνους τους μουσουλμάνους χωρικούς έξω από την Γκόιρα του Πακιστάν, που έχτισαν εκκλησία για τους χριστιανούς συντοπίτες τους. Ή με τον Μισέλ Αγιούμπ, τον καθολικό τυμπανιστή που ξυπνάει κάθε χάραμα του Ραμαζανιού τους μουσουλμάνους συντοπίτες του στην Παλαιστίνη, για να πάρουν το τελευταίο γεύμα πριν την Ανατολή. Και με τον φίλο μου τον Οδυσσέα, όπως θέλει πια να τον φωνάζουν, που αναπολεί τις μέρες της Συρίας. "Είχα φίλους Δρούζους που γιορτάζουν την Πέμπτη, την Παρασκευή με τους Μουσουλμάνους, το Σάββατο με τους Εβραίους, την Κυριακή με τους Χριστιανούς. Τότε καλά περνούσαμε με τις γιορτές των άλλων." 

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν, σε όσους περιμένουν κάτι από αυτή τη γιορτή!
Σχετικά άρθρα

"Η πράξη του σεξ επιβίωσης μοιάζει με τον αυτοτραυματισμό"

"Το να έχουν ένα ωραίο μπουφάν σαν τα άλλα παιδιά στο δρόμο, είναι μόνο η αφορμή. Η πράξη του σεξ επιβίωσης σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση". Ο Suhail Abualsameed, που ειδικεύεται σε θέματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, καταρρίπτει τους μύθους για τα αγόρια πρόσφυγες στα πάρκα της Αθήνας.

Οι τεχνίτες της Μόριας χτίζουν ένα πολυχώρο - όαση για όλους

Μέσα στη  κόλαση του εγκλεισμού της Μόριας, οι πρόσφυγες εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό πολυχώρο ανοιχτό σε όλους. Ανάμεσα στον Καρά Τεπέ και την Μόρια, όλοι οι τεχνίτες εργάζονται πυρετωδώς να φτιάξουν ένα χώρο που δε θα θυμίζει σε τίποτα προσφυγικό καταυλισμό.

Επίδομα σε όσες οικογένειες συγκατοικήσουν με πρόσφυγες

Οικονομικά κίνητρα θα δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ελληνικές οικογένειες που θα συγκατοικήσουν με πρόσφυγες. Για παράδειγμα, όσοι φιλοξενούν μια τετραμελή οικογένεια θα λαμβάνουν ποσό ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ το μήνα.

Η κινητή μονάδα του κοινωνικού τσίρκο στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Οι ομάδες κοινωνικής παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ στις Ανοιχτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια,πλαισιώθηκαν από την μονάδα του Κοινωνικού Τσίρκο

Ανοιχτά Σπίτια: Φιλοξένησε για μία ημέρα μία οικογένεια προσφύγων

Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της προσέγγισης των προσφύγων στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, η υποστήριξη της ενεργούς συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×