op
×

Τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας προωθεί η ΑΡΣΙΣ

Διαβάστηκε
Τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας προωθεί η ΑΡΣΙΣ
Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης υιοθετώντας την άποψη, σύμφωνα και με τον οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, πως η γενικευμένη χρήση του κυρίαρχου αρσενικού λόγου που καθιστά αόρατο το θηλυκό γένος/φύλο, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα έμφυλης ανισότητας και αναπαράγει, έστω και ακούσια, το σεξισμό και τη γυναικεία κατωτερότητα στο πεδίο της γλώσσας και των συμβόλων, προχώρησε στην αποφυγή σεξιστικών γλωσσικών χρήσεων στο πλαίσιο των κειμένων της και του δημόσιου λόγου της. 

Συγκεκριμένα:

Στα δελτία τύπου της, στο blog της: www.arsiskozanis.blogspot.gr (εκτός των άρθρων που αναδημοσιεύονται από άλλες πηγές), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί: www.facebook.com/Arsis.Kozanis και www.twiter.com/ArsisKozanis, στο κανάλι της στο www.youtube.com/ArsisKozanis και στους κύκλους της στο google.com/+ArsisKozanis.   

Πρόκειται για τη χρήση της γλώσσας που δε δίνει το προβάδισμα στο αρσενικό έναντι του θηλυκού, που δεν εμπεριέχει λέξεις και εκφράσεις που προσβάλλουν, υποβαθμίζουν, απαξιώνουν και αποκλείουν τις γυναίκες και γενικά δεν εμπεριέχει και δε διαμορφώνει το μήνυμα της ανισότητας των φύλων με οποιαδήποτε τρόπο.

Για να γίνει κατανοητό, αυτό που περιγράφουμε, παραθέτουμε ένα παράδειγμα από ένα προηγούμενο Δελτίο Τύπου, που εκδώσαμε πριν λίγο καιρό: «Ο πελάτης μπορεί μαζί με το δικό του ψωμί να «πληρώσει» ένα επιπλέον ψωμί, κουλούρι ή κάτι άλλο που επιθυμεί και να το αφήσει σε «αναμονή» για κάποιον συμπολίτη του που το έχει ανάγκη». 

Αντικατάσταση με τη διάσταση του φύλου: «Η/Ο πελάτισσα/της μπορεί μαζί με το δικό της/του ψωμί να «πληρώσει» ένα επιπλέον ψωμί, κουλούρι ή κάτι άλλο που επιθυμεί και να το αφήσει σε «αναμονή» για κάποια/ον συμπολίτισσα/τη της/του που το έχει ανάγκη». 

Πιστεύοντας πως η χρήση εναλλακτικών γλωσσικών επιλογών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη διάσταση του φύλου, μπορούν να λειτουργήσουν  διαπαιδαγωγητικά και μακροπρόθεσμα να συνεισφέρουν στην αλλαγή των σεξιστικών προτύπων και τρόπων αναφοράς και αντιμετώπισης των γυναικών στο δημόσιο λόγο και χώρο προτείνουμε και άλλους φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και παραμένουμε στη διάθεση όσων θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας.Σχετικά άρθρα

Η αστυνομία του Παρισιού "κατάσχεσε" τις κουβέρτες μεταναστών στους -7 και τους έριξε δακρυγόνα

...για να τους διαλύσει καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. "Η Γαλλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταρρεύσει σήμερα τόσο βάναυσα όσο και η εξωτερική θερμοκρασία" δήλωσε η πράσινη ευρωβουλευτίνα Eva Joly.

Πώς μπορείς να γίνεις Άι Βασίλης για τα παιδιά που δεν θα βρουν δώρο κάτω από το δέντρο

Φέτος γινόμαστε εμείς Αι Βασίληδες των παιδιών που δε θα βρουν δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Με τρεις απλές κινήσεις προσφέρουμε χαρά στα παιδιά 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×