op
×

Να και η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που ανακηρύχθηκε με απόφαση ΠΣ "Ελεύθερη Ζώνη από την Συμφωνία TTIP"!

Διαβάστηκε
Να και η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που ανακηρύχθηκε με απόφαση ΠΣ  Ελεύθερη Ζώνη από την Συμφωνία TTIP !

Λίγο καιρό πριν την ιστορικής σημασίας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, η οποία κηρύττει το νησί Ελεύθερη Ζώνη από την TTIP, παρόμοια απόφαση είχε λάβει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων!


ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΜΗΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ EE – ΗΠΑ (TTIP)

Τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες μια νέα εμπορική και επενδυτική συμφωνία, την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η εφαρμογή της οποίας θα αποδυναμώσει όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμφωνία αυτή απειλεί τις δημόσιες υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις τους στο σύνολό τους και καθιστά αδύνατη την επαναφορά τους σε δημοτικό έλεγχο. Εκχωρεί θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι επενδυτές, παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας. Την ίδια στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττουν καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων.

Υπό το καθεστώς που οραματίζονται οι υποστηρικτές της ΤΤΙΡ, όποια δημοτική αρχή επιδιώξει να επαναφέρει υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί σε δημοτικό έλεγχο θα απειλείται με μηνύσεις που θα επισύρουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων, οι οποίες μάλιστα θα κρίνονται από εταιρικά και όχι εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το ίδιο ισχύει και για αρμοδιότητες που παραδοσιακά βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Τ.Α. Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, ο αστικός σχεδιασμός και η πολιτική προμηθειών φεύγει από τον έλεγχο της Τ.Α. Το μοναδικό κριτήριο για τις προμήθειες θα είναι η τιμή και οι μόνες αξίες που θα γίνονται σεβαστές θα είναι αυτές της αγοράς, αίροντας όποια εμπόδια για την κερδοφορία σχετίζονται με την προστασία της υγείας, τη δημόσια ασφάλεια και την περιβαλλοντική μέριμνα σε έναν ακόμα τομέα.


Εκατοντάδες πόλεις, μεταξύ αυτών και μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Βιέννη, η Βαρκελώνη, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους ως Ελεύθερες Ζώνες από την συμφωνία ΤΤΙΡ ( ΤΤΙΡ FREE ZONES ) συμφωνώντας στις εξής θέσεις και αιτήματα:


-H TTIP θα είναι καθοριστική για το ρόλο της Τ.Α., ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, της εργασίας, των προμηθειών και της λήψης αποφάσεων.

-Το περιεχόμενο της ΤΤΙΡ πρέπει να δοθεί “ΤΏΡΑ” στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

-Ο προτεινόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών και επενδυτών (ISDS) που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στα χέρια μεγάλων εταιρειών, πολυεθνικών η μη, προκειμένου να ανατρέψουν δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις όλων των επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει να αφαιρεθεί από την συμφωνία. Η εφαρμογή προκαλεί ιδιαίτερα υψηλό κόστος στο δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων όλων των επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να προστατευτεί από το ISDS.

-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία στην ΕΕ, βάση της ΤΤΙΡ υποβαθμίζονται σε σχέση με τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωση τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. (Παράδειγμα τα φάρμακα. Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην Ευρώπη, πρέπει η κατασκευάστρια εταιρεία να αποδείξει ότι δεν είναι επιβλαβές για πολίτη, αντίθετα στην Αμερική πρέπει ο κράτος να αποδείξει ότι είναι επιβλαβές)

-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Η ΤΤΙΡ περιορίζει τη δυνατότητα της ΤΑ να λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων τους.

Για αυτούς και για άλλους λόγους που δεν γνωρίζουμε ( μυστικές διαβουλεύσεις ) καταγγέλλουμε την συμφωνία TTIP και προτείνουμε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ανακηρυχθεί ως “Ελεύθερη Ζώνη από την συμφωνία ΤΤΙΡ”.

page4image24128

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης « Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Θεόδωρος Γουλής εισηγήθηκε στο σώμα την ψήφιση της εξής πρότασης :

« Το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι από τη συμφωνία αυτή θα είναι οι λαοί. Το παραπέρα άνοιγμα των εκατέρωθεν αγορών θα εντείνει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Στόχος είναι να πληγούν τα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει όρθια και θεωρούνται για τα μονοπώλια εμπόδιο για την κερδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Μεγάλο θα είναι, ακόμη, το χτύπημα για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Θα επιδεινωθούν όλοι οι όροι της ζωής των εργαζομένων, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Συμφέρον για τον εργαζόμενο λαό σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι να δυναμώσει την κοινή του πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στον κοινό εχθρό: Τα μονοπώλια, την εξουσία τους, τις ενώσεις τους και τα τρία (3) μνημόνια». 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων καταγγέλλει την συμφωνία ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), και ανακηρύσσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως “Ελεύθερη Ζώνη από την συμφωνία ΤΤΙΡ”. 


Διαβάστε σχετικά κείμενα:


ΒΙΝΤΕΟ | Οι συνέπειες της TTIP στην ύπαιθρο (ελληνικοί υπότιτλοι)


Οι 10 απειλές από την συνθήκη TTIP* για όλους\ες μας Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:


It appears you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Σχετικά άρθρα

«Ξεπουλώντας τις φάρμες: Πώς οι βιομηχανίες κρέατος παίρνουν τον έλεγχο με την ΤΤΙΡ»

Οι κίνδυνοι που απειλούν τον κτηνοτροφικό τομέα, την ασφάλεια των τροφίμων, των ζώων από την εφαρμογή της διατλαντικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις ΤΤΙΡ

Η Κομισιόν επιχειρεί να επιβάλει την προβληματική συμφωνία #CETA από το παράθυρο

Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP-CETA-TISA καταγγέλλει την μεθόδευση της “προσωρινής εφαρμογής” και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κούλογλου: Να μη μπουν CETA-TTIP από ..το παράθυρο στην Ευρώπη

Ηυποχώρηση της Κομισιόν δεν παραμερίζει τους κινδύνους, διότι εάν επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας CETA, θα προχωρήσει άμεσα στην προσωρινή εφαρμογή της 

Προσωρινή εφαρμογή της CETA = Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού...

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ μετά από τις δηλώσεις της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ/ Cecilia Malmström και το Δελτίου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε η CETA μετά την υποχώρηση της Κομισιόν

Η Κομισιόν υπέκυψε σε πιέσεις και παραχωρεί στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά (CETA).
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×