op
×

Μαξίμου: Το ΔΝΤ προσπαθεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός - Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία από τη συνομιλία Βελκουλέσκου-Τόμσεν

Διαβάστηκε
Μαξίμου: Το ΔΝΤ προσπαθεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός - Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία από τη συνομιλία Βελκουλέσκου-Τόμσεν

Τους «επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη» επισημαίνουν  κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα κρίσιμα σημεία από τη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ, που αποκαλύφθηκαν σήμερα από τα wikileaks είναι:

1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. 

2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. 

3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Τα παρακάτω αποσπάσματα του διαλόγου Βελκουλέσκου – Τόμσεν είναι χαρακτηριστικά:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι... ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο  να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!

TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να... Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο... γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.

ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.

Και τέλος, 

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.Λέξεις Κλειδία - Tags
WikiLeaks
23
Μαξίμου
12
Χρεοκοπία
37
ΔΝΤ
123
Σχετικά άρθρα

Deutsche Bank: Η μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Διπλό ήταν το χτύπημα για την τράπεζα, καθώς το ΔΝΤ σε έκθεσή του χαρακτηρίζει τον γερμανικό κολοσσό μεγάλη δυνητική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Έρευνα: Μόνο το 5% των χρημάτων από τα μνημονιακά δάνεια πήγε στους Έλληνες πολίτες

Μία έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υπέθεταν εδώ και χρόνια. 

Ασάνζ στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για τα Panama Papers, υπάρχει φόβος

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τα Panama papers είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί όλες οι πληροφορίες, υπάρχει φόβος. Οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν «νομοθετικά παραθυράκια» 

«Αγαπητέ Αλέξη...»: Ολόκληρη η επιστολή Βαρουφάκη προς Τσίπρα

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη διαρροή για το ΔΝΤ απευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καθώς όπως λέει φοβάται ότι «το σημαντικό κεφάλαιο των αποκαλύψεων των WikiLeaks θα σπαταληθεί»
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×