op
×

Το ΚΚΕ κατηγορεί το ΚΚ Πορτογαλίας ότι μπαίνει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική

Διαβάστηκε
Το ΚΚΕ κατηγορεί το ΚΚ Πορτογαλίας ότι μπαίνει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική

Σφοδρή επίθεση στο ΚΚ Πορτογαλίας εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τη συμμετοχή του πορτογαλικού αδελφού κόμματος στην κυβέρνηση με κορμό τους Σοσιαλιστές και εταίρο το κόμμα της Αριστεράς, κάνοντας παραλληλισμό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στη χώρα μας.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site του Περισσού 902.gr, γίνεται λόγος για αλλαγή διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής  αλλά και για ««παραμύθι» που πουλιέται στον λαό στην Πορτογαλία, όπως άλλωστε έγινε και με την «πρώτη φορά αριστερά» στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά το σχόλιο του 902.gr για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, μετά την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του Κοέλιο έχει ως εξής:

«Με πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και στήριξαν το Μπλοκ της Αριστεράς (BE), το Πορτογάλικο ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι (PEV) (τα δύο τελευταία συγκροτούν την Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία CDU) έπεσε το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού συνασπισμού του πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Την κυβέρνηση αυτή όρισε πριν 10 μέρες ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καμπάκο Σίλβα, παρότι ήταν φανερό ότι με τους 107 βουλευτές (από τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη), έναντι 122 των άλλων κομμάτων, το πιθανότερο ήταν να τερματιστεί γρήγορα ο βίος της. Τώρα η διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης επιστρέφει στο πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός αναμένεται να δώσει την εντολή στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και πρώην δήμαρχο Λισαβόνας, Αντόνιο Κόστα.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση, το μεσημέρι, των συμφωνιών των Σοσιαλιστών με τα αλλά τρία κόμματα, το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Μπλοκ (και μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) το Πορτογάλικο ΚΚ και τους Οικολόγους Πράσινους, που επίσης και τα τρία κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις μομφής αλλά ψήφισαν αυτή των Σοσιαλιστών.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, προδιαγράφεται ένα πρόγραμμα κυβέρνησης αστικής διαχείρισης, που δεσμεύεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φυσικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση, που αξιοποιήθηκαν για να βγουν οι καπιταλιστές από την κρίση και τα βάρη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι τα όποια μέτρα ληφθούν - αυτά που ονομάζουν «τέλος της λιτότητας» ή «πολιτική που θα απαντά στα πιο άμεσα προβλήματα των Πορτογάλων» - θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, που ορίζονται από τις δεσμεύσεις της χώρας, τα συμφωνημένα στο σύμφωνο σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ουσιαστικά στα πλαίσια όλων των ελέγχων που προβλέπονται από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Το «παραμύθι» που πουλιέται στον λαό στην Πορτογαλία, όπως άλλωστε έγινε και με την «πρώτη φορά αριστερά» στην Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, που μπορεί από την καπιταλιστική ανάκαμψη να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα στην συμφωνία που υπογράφεται από τους ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Α.Κόστα και του Πορτογάλικου ΚΚ Ζερόνιμο ντε Σόουζα, που δηλώνεται η «διαφορετικότητα» και «αυτοτέλεια» των κομμάτων ρητά επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται, που ξεφεύγει από το προυπολογισμό, θα πρέπει πρώτα να συζητιέται σε διμερείς διαβουλεύσεις», όπως επίσης και πιθανή πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Αυτό που προβάλλεται ως «αλλαγή της πορείας της χώρας από την δεξιά πολιτική» είναι η σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού στα 600 ευρώ για τους εργαζόμενους του δημοσίου ως το 2019 (δηλαδή 70 ευρώ παραπάνω), επιδόματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, περιορισμός της επισφαλούς εργασίας και της μερικής απασχόλησης, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού όπως και η επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά τα άλλα γίνεται λόγος για «νέο παραγωγικό μοντέλο που θα φέρει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Βάση βεβαίως δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πρόγραμμα των Σοσιαλιστών, που το σχέδιο του δόθηκε στην δημοσιότητα και ουσιαστικά περιγράφει την προσπάθεια ανάκαμψης του κεφαλαίου και αναβάθμισης του ρόλου της πορτογαλικής αστικής τάξης, με κάποια «ψίχουλα» για τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο το πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου, της συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως έχει αποδειχθεί και σε πολλά άλλα παραδείγματα «αριστερών» κυβερνήσεων με ή χωρίς την συμμετοχή ΚΚ, δεν μπορεί να αλλάξουν την ζωή των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων»

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή σχετικά με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας αναφέρει ότι: "Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της. Καταδικάζουμε την πολιτική καταστροφή της χώρας που εφαρμόζει η δεξιά. Μια μελλοντική κυβέρνηση του PS θα είναι σε θέση να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εγγυάται μια διαρκή λύση".

Το Coligação Democrática Unitária (CDU - Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία), ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων, στις πρόσφατες εκλογές διατήρησε τα ποσοστά του  με 8,3% και 17 έδρες, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό που έλαβε το ΚΚΕ στις τελευταίες ελληνικές εκλογές, γεγονός που καθιστά το ΚΚ Πορτογαλίας το μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη.

Το Μπλόκο της Αριστεράς,  αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε 3ο με 10,2% και 19 βουλευτές, διπλασιάζοντας τις ψήφους του. Έλαβε περισσότερους από 550.000 ψήφους, έναντι 290 χιλιάδων που πήρε το 2011.

Διαβάστε σχετικά: Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Άλμα στο κενό απ’ την γέφυρα του Πόρτο! - Φωτορεπορτάζ του Ανδρέα Ρουμελιώτη*

Σχετικά άρθρα

Η Ζωή σε βίντεο του London School of Economics για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την λιτότητα

Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός θυσιάζεται και οι άνθρωποι καλούνται να υποφέρουν ολοένα και περισσότερο για να αποπληρώσουν ένα χρέος το οποίο κτυπά ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία αυτού του χρέους

Πορτογαλία, η χώρα-πρότυπο της Τρόικας, βγήκε από τα μνημόνια. Και πού βρίσκεται τώρα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ξεπούλημα της Πορτογαλίας άφησε πίσω του Πολίτες ερείπια, καθώς επίσης μία χώρα υπό την κατοχή των βιομηχανικών και λοιπών γερμανικών επιχειρήσεων – η κατάργηση των λαών και η αντικατάσταση τους, από τη δικτατορία των εκλεκτών.

Αύξησε τον κατώτατο μισθό η αριστερή κυβέρνηση της ... Πορτογαλίας

Παρά τις ενστάσεις των εργοδοτών, η αύξηση  από τα 505 στα 530 ευρώ, θα τεθεί σε ισχύ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την 1η Ιανουαρίου 2016 μετά απο απόφαση της νέας κυβέρνησης Σοσιαλιστών,  Μπλόκου της Αριστεράς και Κ. Κ. Πορτογαλίας.

Κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία! Ο Αντόνιο Κόστα πήρε εντολή, μαζί Κ.Κ.Π, Μπλόκο της Αριστεράς και Πράσινοι

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα έδωσε σήμερα διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, απο τον οποίο ζήτησε: "Να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης και αξιόπιστης κυβέρνησης."
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×