op
×

Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Διαβάστηκε
Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ.Πορτογαλίας!

Πορτογαλία: Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών: Θα συμμετάσχει και το Κ.Κ. Πορτογαλίας!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)! 

"Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της. Καταδικάζουμε την πολιτική καταστροφή της χώρας που εφαρμόζει η δεξιά. Μια μελλοντική κυβέρνηση του PS θα είναι σε θέση να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εγγυάται μια διαρκή λύση", ανακοίνωσε τοτο ΚΚ Πορτογαλίας!

Την Κυριακή ο Γ.Γ του Κ.Κ.Π Τζερόνομο ντε Σούσα   θα συγκαλέσει την Κεντρική του Επιτροπή  για να εγκρίνει τη συμφωνία με το PS - Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο συγκαλεί την ίδια ημέρα την Πολιτική του Επιτροπή.

Το Coligação Democrática Unitária (CDU - Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία), ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων, στις πρόσφατες εκλογές διατήρησε τα ποσοστά του  με 8,3% και 17 έδρες.


Το Μπλόκο της Αριστεράς

Σήμερα το Μπλόκο της Αριστεράς ανακοινώσε επίσης ότι κατέληξε σε συμφωνία με το PS, η οποία είχε ήδη εγκριθεί από τα ηγετικά του όργανα. 


Το Μπλόκο της Αριστεράς,  αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε 3ο με 10,2% και 19 βουλευτές, διπλασιάζοντας τις ψήφους του. Ελαβε περισσότερους απο 550.000 ψήφους, έναντι 290 χιλιάδων που πήρε το 2011.PAN  το "Κόμμα για τα Ζώα και τη φύση"!

Μία έδρα πήρε και το PAN  το "Κόμμα για τα Ζώα και τη φύση" με 1,5%, το οποίο ενδέχεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Αριστεράς.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η λιτότητα...


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα για αρκετούς μήνες προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις έχοντας υποσχεθεί τον τερματισμό της λιτότητας, την ελάφρυνση της φορολογίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω τις ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης, έλαβε όμως 32,4% και 85 έδρες και  αποδέχθηκε την ήττα.


Mε 122 από τις 230 έδρες


Το  Σοσιαλιστικό Κόμμα,  το  Μπλόκο της Αριστεράς, το Κ.Κ. Πορτογαλίας και   οι Πράσινοι έλαβαν στις πρόσφατες εκλογές συνολικά  122 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου και διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία για να απορρίψουν, την Τρίτη, το κυβερνητικό πρόγραμμα, προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης για να σχηματιστεί  μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία της πορτογαλικής αριστεράς ενάντια στην λιτότητα.Η κυβερνητική δεξιά συμμαχία PAF κατέρρευσε


Στην εξουσία από το 2011, ο συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Πέντρου Πάσους Κουέλιου κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την 4η Οκτωβρίου, αλλά απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας (Paf: 36,8% - 99 και PSD: 1,5% - 5), έλαβε  104 έδρες και απαιτούνται 116 έδρες.

Η κυβερνητική δεξιά συμμαχία PAF κατέρρευσε από το 50,35% που είχε πάρει το 2011 στο 38,34%!  Εχασε περισσότερο απο 12% και 800.000 ψήφους καi  εκλέγει μόλις 100 βουλευτές από τους 132 που είχε το 2011 χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.


Ψηφοφορία την Τρίτη


Εάν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν επισήμως να ενωθούν με το  Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας και να ταχθούν στην ψηφοφορία - η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη - υπέρ της απόρριψης του κυβερνητικού προγράμματος, η κυβέρνηση θα είναι πρακτικά αναγκασμένη να υποβάλει την παραίτησή της και να δώσει την θέση της σε   Kυβέρνηση Αριστεράς – Σοσιαλιστών.

Σχετικά άρθρα

Πορτογαλία, η χώρα-πρότυπο της Τρόικας, βγήκε από τα μνημόνια. Και πού βρίσκεται τώρα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ξεπούλημα της Πορτογαλίας άφησε πίσω του Πολίτες ερείπια, καθώς επίσης μία χώρα υπό την κατοχή των βιομηχανικών και λοιπών γερμανικών επιχειρήσεων – η κατάργηση των λαών και η αντικατάσταση τους, από τη δικτατορία των εκλεκτών.

Αύξησε τον κατώτατο μισθό η αριστερή κυβέρνηση της ... Πορτογαλίας

Παρά τις ενστάσεις των εργοδοτών, η αύξηση  από τα 505 στα 530 ευρώ, θα τεθεί σε ισχύ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την 1η Ιανουαρίου 2016 μετά απο απόφαση της νέας κυβέρνησης Σοσιαλιστών,  Μπλόκου της Αριστεράς και Κ. Κ. Πορτογαλίας.

Κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία! Ο Αντόνιο Κόστα πήρε εντολή, μαζί Κ.Κ.Π, Μπλόκο της Αριστεράς και Πράσινοι

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα έδωσε σήμερα διερευνητική εντολή στους Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, απο τον οποίο ζήτησε: "Να καταβάλει προσπάθειες για τον σχηματισμό σταθερής, βιώσιμης και αξιόπιστης κυβέρνησης."

Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να ορκίσει κυβέρνηση Αριστεράς

Προωθεί μια λύση υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τον τον Ιανουάριο του 2016 που θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Η Αριστερά μιλάει για: "Πραξικόπημα." "Είναι η χειρότερη λύση η υπηρεσιακή," δήλωσε ο  επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×