op
×

Σουηδία, ίσως η πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά

Διαβάστηκε
Σουηδία, ίσως η πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά

Στο δρόμο προς το να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ουσιαστικά θα καταργήσει τη χρήση μετρητών χρημάτων, προωθώντας την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος βρίσκεται η Σουηδία.


Είναι τόσο σημαντική η έλλειψη κυκλοφορίας μετρητών στη χώρα που η απόπειρα τραπεζικής συναλλαγής με χαρτονομίσματα θα μπορούσε να προκαλέσει ύποπτα βλέμματα ή ακόμα και αναφορά στην αστυνομία, σχολιάζει ο Niklas Arvidsson, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης KTH.


Ο Arvidsson διαπίστωσε σε πρόσφατη μελέτη ότι η Σουηδία οδεύει προς την κατάργηση των μετρητών και ότι μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θα τα χρησιμοποιεί. Ο ίδιος απέδωσε την εξαφάνιση των σουηδικών χαρτονομισμάτων στην αφομοίωση των νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων πληρωμής και στα κυβερνητικά μέτρα κατά της διαφθοράς, που βοηθούν στο να νιώσουν οι πολίτες πιο ασφαλείς με τη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος.


Πρόκειται για μια χώρα που εδώ και χρόνια κινείται προς μια οικονομία χωρίς μετρητά. Από εισιτήρια λεωφορείων μέχρι περιοδικά, οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται σχεδόν παντού.


Ωστόσο στοιχεία της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι παρά τον ενθουσιασμό τω Σουηδών για τις τραπεζικές κάρτες και τις ηλεκτρονικές πληρωμές ακόμα εξακολουθούν να αποσύρονται αρκετά χρήματα από τα ATM.

Υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες για συναλλαγές κάτω των 100 κορώνων το 41% εξακολουθεί να προτιμά τα μετρητά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Σουηδική Εθνική Οργάνωση Συνταξιούχων, που εκπροσωπεί περί τους 400.000 ηλικιωμένους της χώρας, το 7% των μελών της δεν χρησιμοποιεί ποτέ τραπεζική κάρτα.


Εμπόδιο στην πλήρη κατάργηση των μετρητών στέκονται τα αυξανόμενα κρούσματα απάτης, η δυσκολία σχετικά με τα προσωπικά ηλεκτρονικά αποτυπώματα, το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των τουριστών και η αξιοπιστία.


Πηγή: SBS

Σχετικά άρθρα

Έξτρα αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος

Θέσπιση κινήτρων για άμεση και γενικευμένη χρήση του άυλου χρήματος (πιστωτικών - χρεωστικών καρτών, e-banking κ.ά.) στις οικονομικές συναλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας και σε άμεσα αποτελέσματα πρωτίστως κατά της φοροδιαφυγής.

Δικαστήριο της Σουηδίας δικαιώνει το Pirate Bay

Oι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ της χώρας δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων, αλλά και ούτε να θεωρηθούν υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες τους

Η δολοφονία του Τζο Χιλλ, μέλους των Wobblies, 19 Νοεμβρίου 1915: "Μη θρηνείτε, οργανωθείτε"! BINTEO

Όταν ο αποσπασματάρχης διέταξε «έτοιμοι», ο Χιλ φώναξε: «Πυρ! Εμπρός λοιπόν πυρ»! Το σώμα του στάλθηκε στο Σικάγο όπου αποτεφρώθηκε. Οι στάχτες του τοποθετήθηκαν σε εξακόσιους μικρούς φακέλους και στάλθηκαν σε σωματεία σε όλον τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους φακέλους ανοίχτηκαν στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του 1916 και οι στάχτες του Χιλλ σκόρπισαν πάνω από τα επαναστατικά λάβαρα των συντρόφων του.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×