op
×

Το Μπλόκο της Αριστεράς και ΚΚ Πορτογαλίας προτείνουν κοινή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές ενάντια στην λιτότητα!

Διαβάστηκε
Το Μπλόκο της Αριστεράς και ΚΚ Πορτογαλίας προτείνουν κοινή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές ενάντια στην λιτότητα!

Το Μπλόκο της Αριστεράς και ΚΚ Πορτογαλίας προτείνουν κοινή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές ενάντια στην λιτότητα!  Μειοψηφία τα κόμματα της δεξιάς με μέιον 12%Η Καταρίνα Μαρτίνς του Μπλόκου της Αριστερας που διπλασίασε τις ψήφους του:


"Η δεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει και για το Μπλόκο δεν πρέπει να κυβερνήσει! Περιμένουμε και από τα άλλα κόμματα και κυρίως τους σοσιαλιστές να πουν τι θα κάνουν", δήλωσε η συντονίστρια του Μπλόκου της Αριστεράς Καταρίνα Μαρτίνς.

Το Μπλόκο της Αριστεράς,  αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε 3ο με 10,2% και 19 βουλευτές,  διπλασιάζοντας τις ψήφους του. Ελαβε περισσότερους απο 550.000 ψήφους, έναντι 290 χιλιάδων που πήρε το 2011.Ο  Γ.Γ του ΚΚ της Πορτογαλίας, Ζερόνιμο Σόουσα


Ο γενικός γραμματέας του ΚΚ της Πορτογαλίας, Ζερόνιμο Σόουσα, έστειλε μήνυμα προς τους Σοσιαλιστές: "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει τις συνθήκες για να σχηματίσει κυβέρνηση."

Το Coligação Democrática Unitária (CDU - Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία), ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων,  διατήρησε τα ποσοστά του  με 8,3% και 17 έδρες, ενώ 1 έδρα πήρε καιτο PAN  το "Κόμμα για τα Ζώα και τη φύση" με 1,5%.Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ της Πορτογαλίας πιέζουν για σχηματισμό κυβέρνησης με το Σοσιαλιστικό ΚόμμαΗ νεοφιλελεύθερη δεξιά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ της Πορτογαλίας πιέζουν για σχηματισμό κυβέρνησης με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ η συμμετοχή διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν  τεράστια αποχή.
Φωνές για τερματισμό της δεξιάς κυβέρνησης και να μην γίνει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

 


Αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ακούγονται φωνές για τερματισμό της δεξιάς κυβέρνησης και να μην γίνει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αλλά της κεντροαριστεράς.

Οι Σοσιαλιστές με 32,4% και 85 έδρες  αποδέχθηκαν την ήττα  αλλά έστειλαν  μήνυμα - προειδοποίηση στην κεντροδεξιά κυβέρνηση.

"Θα πρέπει να αλλάξει θέσεις γιατί έχει χάσει την πλειοψηφία. Θα πρέπει να καταλάβει πως η κατάσταση είναι διαφορετική τώρα", δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα και ανακοίνωσε  πως δεν θα παραιτηθεί.

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώ ο σοσιαλιστής Αντόνιο Γκαλάμπα ζήτησε τη παραίτηση του Κόστα γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κάλεσε το κόμμα της να αποτρέψει "το σχηματισμό κυβέρνησης με αυτή τη δεξιά καταστροφική πλειοψηφία για τη χώρα".


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα για αρκετούς μήνες προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις έχοντας υποσχεθεί τον τερματισμό της λιτότητας, την ελάφρυνση της φορολογίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω τις ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης.


 

Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση


Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας (Paf: 36,8% - 99 και PSD: 1,5% - 5), έλαβε  104 έδρες και απαιτούνται 116 έδρες. Απομένουν  4  έδρες, από τις συνολικά 230 του πορτογαλικού κοινοβουλίου από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού.

Η κυβερνητική δεξιά συμμαχία PAF κατέρρευσε από το 50,35% που είχε πάρει το 2011 στο 38,34%!  Εχασε περισσότερο απο 12% και 800.000 ψήφους καi  εκλέγει μόλις 100 βουλευτές από τους 132 που είχε το 2011 χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Ο απερχόμενος δεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των δύο δεξιών κομμάτων για να διαμορφώσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ ο ηγέτης του μικρότερου δεξιού κόμματος Πάουλο Πόρτας ζήτησε από τα άλλα κόμματα να σεβαστούν τη ψήφο του πορτογαλικού λαού.

 

Λέξεις Κλειδία - Tags
Πορτογαλία
39
Paf PSD Κ. Κ. Πορτογαλίας
2
Μπλόκο της Αριστεράς
5
κοινή κυβέρνηση Καταρίνα Μαρτίνς Ζερόνιμο Σόουσα Πάσος Κοέλιο
2
Πάουλο Πόρτας Σοσιαλιστές
5
Αντόνιο Κόστα
4
εκλογές
652
Σχετικά άρθρα

Αύξησε τον κατώτατο μισθό η αριστερή κυβέρνηση της ... Πορτογαλίας

Παρά τις ενστάσεις των εργοδοτών, η αύξηση  από τα 505 στα 530 ευρώ, θα τεθεί σε ισχύ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την 1η Ιανουαρίου 2016 μετά απο απόφαση της νέας κυβέρνησης Σοσιαλιστών,  Μπλόκου της Αριστεράς και Κ. Κ. Πορτογαλίας.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία

Σοσιαλιστές,  Podemos,  Ενωμένη Αριστερά και δύο μικροί τοπικοί σχηματισμοί της αριστεράς συγκεντρώνουν μαζί 180 έδρες, ενώ απαιτούνται 176 για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πιθανότερη κυβέρνηση Podemos, Σοσιαλιστών, Ενωμένης Αριστεράς, ίσως και...  Ciudadanos

Πρώτος με τεράστια πτώση ο Ραχόι - Πιθανότερη κυβέρνηση Podemos, Σοσιαλιστών, Ενωμένης Αριστεράς

Σοσιαλιστές,  Podemos,  Ενωμένη Αριστερά και δύο μικροί τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί 180 έδρες, ενώ απαιτούνται 176 για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×