op
×

Η «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις!

Διαβάστηκε
Η «κρυμμένη» ζάχαρη και οι παραπλανητικές λέξεις!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, χωρίς να το γνωρίζει. Αυτό οφείλεται σε παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων στις οποίες η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά με άλλες ονομασίες.

 

Εσείς, λοιπόν, που επιθυμείτε να ελέγξετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε, πρέπει να έχετε στο νου σας ορισμένα χρήσιμα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η κατάληξη που υπάρχει σε διάφορες ουσίες σε -όζη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.

 

Ζάχαρη αποτελούν επίσης τα παρακάτω:

 

-Μελάσα

 

-Σταφυλοσάκχαρο

 

-Μαλτοδεξτρίνη

 

-Σιρόπι αγαύης

 

-Νέκταρ αγαύης

 

-Σιρόπι καλαμποκιού

 

-Χαρουπόμελο

 

-Ιμβερτοζάχαρο

 

-Δισακχαρίτης

 

-Ζάχαρη καρύδας

 

-Δεξτράνη

 

-Σιρόπι βύνης

 

-Σιρόπι από σφένδαμο

 

-Ραφιναρισμένο σιρόπι

 

-Ορυζοσιρόπιο

 

-Σορβιτόλη

 

-Διγλυκερίδια

 

-Διαχωριστικά βύνης

 

-Μαλτόλη

 

-Βύνη κριθαριού

 

-Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

 

-Ζάχαρη από τεύτλα

 

-Καραμέλα

 

-Συμπύκνωμα χυμού φρούτων

 

-Αιθυλική μαλτόλη


Ωστόσο επειδή όλα τα ονόματα που αναγράφονται δεν τελειώνουν σε –όζη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ζάχαρη, όπως:  Σκούρα μελάσα, Σταφυλοσάκχαρο, Σιρόπι αγαύης, Χρυσό σιρόπι, Ιμβερτοζάχαρο, Δισακχαρίτης, Μαλτοδεξτρίνη, Ζάχαρη Ντεμεράρα, Ζάχαρη καρύδας, Δεξτράνη, Σιρόπι βύνης, Σιρόπι από σφένδαμο, Μελάσα, Ζάχαρη μουσκοβάντο, Ραφιναρισμένο σιρόπι, Ορυζοσιρόπιο, Σορβιτόλη, Σιρόπι σόργο, Ζάχαρη τουρμπινάντο, Διγλυκερίδια,  Διαχωριστικά βύνης, Μαλτόλη, Βύνη κριθαριού, Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, Ζάχαρη από τεύτλα, Καραμέλα, Σιρόπι καλαμποκιού, Χαρουπόμελο, Συμπύκνωμα χυμού φρούτων, Σιρόπι διύλισης, Αιθυλική μαλτόλη, Νέκταρ αγαύης….


Για  παράδειγμα, εάν ένας κατασκευαστής επιθυμεί να γλυκάνει μια συγκεκριμένη μάρκα κράκερ μπορεί είτε να το κάνει χρησιμοποιώντας 15 γρ. ζάχαρης, ή 5 γρ. «σιρόπι βύνης «, 5 γρ « ιμβερτοποιημένης ζάχαρης » και 5 γρ. γλυκόζης. Ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο μεταμφίεσης, τοποθετώντας αυτά τα συστατικά κάτω-κάτω στις λίστες των προϊόντων τους, έτσι ώστε να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ποσότητα της ζάχαρης στο προϊόν είναι μικρότερη από ό, τι είναι.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα ή αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι η στέβια, το μέλι και το σιρόπι αγκινάρας.


 


Λέξεις Κλειδία - Tags
ζάχαρη
29
Κατανάλωση
27
Σχετικά άρθρα

Πόση ζάχαρη έχει ένα αναψυκτικό; (πίνακας)

Και ενώ θα περίμενε κανείς οι φρουτοχυμοί να είναι πιο υγιεινοί, μία έρευνα του βρετανικού οργανισμού Action on Sugar που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δείχνει ότι το 25% των φρουτοχυμών του εμπορίου έχουν ίση ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο πέρα από το εργοστάσιο του Πλατέος και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, στο οποίο θα απασχοληθούν 100 επιπλέον εργαζόμενοι.

Αυτά είναι τα 2 πιο τοξικά υποκατάστατα ζάχαρης, που καταναλώνουμε καθημερινά

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης και αποτελούσαν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Δυστυχώς η παχυσαρκία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας και προφανώς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν βοηθούν σε αυτό.

Από τι κινδυνεύετε αν πίνετε ένα κουτάκι αναψυκτικό κάθε μέρα

Τα αναψυκτικά είναι για πολλούς από εμάς τυπικό συνοδευτικό για τα γεύματα και τα σνακ κάθε στιγμή της ημέρας, σπανίως όμως αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×