op
×

Washington Post: Ψάχνετε τα προβλήματα του ευρώ; Κοιτάξτε τη Φινλανδία!

Διαβάστηκε
Washington Post: Ψάχνετε τα προβλήματα του ευρώ; Κοιτάξτε τη Φινλανδία!

Η αμερικανική Washington Post σε άρθρο της δείχνει μία οικονομία της Ευρωζώνης ως παράδειγμα για τα προβλήματα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος -και, όχι, δεν είναι η Ελλάδα, αλλά μία απροσδόκητη χώρα υπόδειγμα: Η Φινλανδία.
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ναι μεν το ευρώ δεν προκάλεσε την παρατεταμένη υφεσιακή τάση της φινλανδικής οικονομίας, αλλά εγείρει ουσιαστικά το ερώτημα εάν εμποδίζει την υπέρβασή της.
 
O οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας Ματ Ο' Μπράιεν χαρακτηρίζει την Φιλανδία «το παράδειγμα του γιατί δεν λειτουργεί το ευρώ»: Η χώρα, που έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, σχεδόν ανύπαρκτη διαφθορά και χαμηλό χρέος, έχει χρόνια να δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται.


 
Η Φινλανδία ήταν ανέκαθεν μεσαίου μεγέθους οικονομία (που έχει περάσει παλιότερα και τις δικές της βαριές κρίσεις) και ο συντάκτης συνοψίζει ως εξής τις ρίζες των τωρινών της προβλημάτων: Ο «θάνατος» της Nokia, η οποία κάποτε είχε φτάσει να είναι το 4% ολόκληρης της φινλανδικής οικονομίας, η κάμψη στο εμπόριο ξυλείας λόγω της μετάβασης σε έναν κόσμο με λιγότερο χαρτί και, επιπλέον, τα προβλήματα στη ρωσική οικονομία που ήταν μία από τις σημαντικές αγορές για τις φινλανδικές εξαγωγές.
 
Τα προβλήματα αυτά δεν προκλήθηκαν από το ευρώ, όμως ο συντάκτης θεωρεί ότι το Ελσίνκι δεν έχει καταφέρει να τα υπερβεί εξαιτίας του ευρώ. «Η Φινλανδία δεν μπορούσε να κάνει αυτό που κανονικά θα έκανε μία χώρα σε τέτοια περίπτωση, να υποτιμήσει το νόμισμά της» γράφει -δεν φταίει, υποστηρίζει, το ευρώ για τα προβλήματα της φινλανδικής οικονομίας, αλλά φταίει για το ότι δεν τα έχει ξεπεράσει.
 
Ο συντάκτης αντιλαμβάνεται ότι το επιχείρημά του μπορεί να μην φαίνεται πολύ ισχυρό, και για αυτό αντιπαραβάλλει τη γειτονική Σουηδία, η οποία έχει επιλέξει να μείνει εκτός Ευρωζώνης.
 
Η σουηδική οικονομία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη με την φινλανδική, όμως ο συντάκτης κάνει το βήμα να συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών την τελευταία δεκαετία: Οι πορείες των δύο ΑΕΠ κινούνται παράλληλα και παρατηρείται ταυτόχρονα η κάμψη στην κρίση του 2008. Όμως, η σουηδική οικονομία ανέκαμψε, αλλά η φινλανδική έχει μείνει στα ίδια επίπεδα.


Λέξεις Κλειδία - Tags
Φινλανδία
25
Washington Post
7
Σουηδία
73
Σχετικά άρθρα

Να γιατί πέτυχε το πείραμα της 6ωρης εργασίας στη Σουηδία

Σε ένα επιτυχημένο πείραμα προχώρησε τον Απρίλιο του 2014 ο δήμος Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, που μείωσε το ωράριο των εργαζομένων από 8 σε 6 ώρες την ημέρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τelegraph.

Είμαστε ΟΛΟΙ Φινλανδοί!...

Eλσίνκι: 30.000 εργάτες διαδήλωσαν μέσα στη βροχή.  Η μεγαλύτερη κατάληψη πανεπιστημίου στην ιστορία της Φινλανδίας, υπέρ της αμεσοδημοκρατικής διαχείρισης του ιδρύματος και κατά της λιτότητας, φαίνεται, πως θα εξαπλωθεί παντού. Ένα νέο κοινωνικό κίνημα διαμορφώνεται στην αντίσταση κατά της αλλοίωσης που προκάλεσε ο νεοφιλελευθερισμός στο Σκανδιναβικό κοινωνικό κράτος.

Άσκηση εναντίον κατάθλιψης

Η γυμναστική ενεργοποιεί μία βιοχημική αλληλουχία, που κάνει τους μυς να εξουδετερώνουν μία σημαντική ουσία του στρες η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στο Eurogroup τώρα η μπάλα!

Στο Eurogroup, το απόγευμα περνά «η μπάλα» όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μπροστά τους δύο προτάσεις για να επεξεργαστούν. Την έγκριση του νέου μνημονίου, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και πολλοί εταίροι ή τη νέα χρηματοδότηση-γέφυρα, όπως επιθυμεί ο Β. Σόιμπλε. Η Κομισιόν ωστόσο ασκεί πίεση ώστε στο Eurogroup να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×