op
×

Αυτά είναι τα 2 πιο τοξικά υποκατάστατα ζάχαρης, που καταναλώνουμε καθημερινά

Διαβάστηκε
Αυτά είναι τα 2 πιο τοξικά υποκατάστατα ζάχαρης, που καταναλώνουμε καθημερινά

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης και αποτελούσαν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Δυστυχώς η παχυσαρκία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας και προφανώς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν βοηθούν σε αυτό.

Υποκατάστατα ζάχαρης μπορούμε να βρούμε στα αναψυκτικά, στα γιαούρτια αλλά και σε ένα πλήθος προϊόντων διατροφής. Αυτά τα τεχνητά πρόσθετα γλυκαντικά μιμούνται την γεύση της ζάχαρης, αλλά δεν αποτελούν πηγή χρήσιμης ενέργειας και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά.

Υπάρχουν πέντε επικίνδυνα υποκατάστατα ζάχαρης που έχουν εγκριθεί για χρήση από τους καταναλωτές: η ζαχαρίνη (η αλλιώς σακχαρίνη), η νεοτάμη, το ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Από τις παραπάνω πέντε τεχνητές ουσίες, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη είναι οι πιο διεισδυτικές και επικίνδυνες που υπάρχουν στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

1. Σουκραλόζη


Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care από τους ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan, η σουκραλόζη ευνοεί την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη στον άνθρωπο. Μία άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey (UMDNJ) του 2012, συσχετίζει τη σουκραλόζη με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Η προετοιμασία της επίσης περιλαμβάνει χλωρίωση, μία χημική αλλαγή που καθιστά τοξική τη σουκραλόζη καθότι το χλώριο είναι μία καρκινογόνος και τοξική ουσία. Παρόλο που οι προεγκριτικοί έλεγχοι συσχετίζουν τη σουκραλόζη με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, είναι άξιο απορίας γιατί οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τη θεωρούν απολύτως ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση.

2. Ασπαρτάμη

Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα που την περιέχουν όπως : γιαούρτια, αναψυκτικά, πουτίγκες, κέικ, τσίχλες, φάρμακα-σιρόπια για παιδιά ακόμα και αρτοσκευάσματα. Η ασπαρτάμη έχει ερευνηθεί ως πιθανή αιτία των όγκων του εγκεφάλου, τη διανοητική καθυστέρηση, τις γενετικές ανωμαλίες, την επιληψία, τη νόσο του Parkinson και το διαβήτη. Η τεχνητή αυτή γλυκαντική ουσία, η οποία έχει συσχετιστεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών και με 40 ακόμη αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την υγεία, έχει εγκριθεί ως ασφαλής σε περισσότερες από 90 χώρες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά, ως αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, αλλά και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρέφονται σύμφωνα με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής στο πλαίσιο της οποίας δεν συνιστάται η κατανάλωση light προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά. Άλλωστε, δεν υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων συστήνεται η λήψη ασπαρτάμης από τα παιδιά και τις εγκύους.

Συμβουλή


- Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων στο σπίτι και αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο (ακεσουλφάμη Κ), ζαχαρίνη ή σουκραλόζη.


- Χρησιμοποιήστε φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το αγνό βιολογικό μέλι .
- Αποφύγετε τα προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένα ως «διαίτης», «χαμηλών θερμίδων» και «χωρίς ζάχαρη» διότι είναι πιθανόν να περιέχουν πρόσθετα.
 

invitromagazine.gr


Λέξεις Κλειδία - Tags
ζάχαρη
29
ασπαρτάμη Σουκραλόζη τοξικά
13
γλυκαντικό
4
Σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο πέρα από το εργοστάσιο του Πλατέος και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, στο οποίο θα απασχοληθούν 100 επιπλέον εργαζόμενοι.

Τοξικά αντικείμενα στο σπίτι μας

Αρωματικά χώρου, σαπούνια και καθαριστικά είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία ωστόσο δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Ποια προϊόντα που δύσκολα αποχωριζόμαστε είναι τοξικά για τον οργανισμό μας;

Από τι κινδυνεύετε αν πίνετε ένα κουτάκι αναψυκτικό κάθε μέρα

Τα αναψυκτικά είναι για πολλούς από εμάς τυπικό συνοδευτικό για τα γεύματα και τα σνακ κάθε στιγμή της ημέρας, σπανίως όμως αναλογιζόμαστε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν πιούμε ένα αναψυκτικό;

Μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά, περίπου 10 μικρές κουταλιές ζάχαρης, έχουν ήδη περάσει στο αίμα μας. Δηλαδή, 100% περισσότερη ποσότητα από την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη. Κανονικά, με τόσο μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, θα θέλαμε να κάνουμε εμετό, ωστόσο το φωσφορικό οξύ που περιέχουν τα αναψυκτικά, το αποτρέπει.

Τα 10 πιο τοξικά φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι μας

Σύμφωνα με επιστημονικές αρχές διεθνούς κύρους, εισάγουμε στη διατροφή μας χημικά που προκαλούν ή που θεωρούνται ύποπτα για καρκίνους, εγκεφαλοπάθειες και αναστολή της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×