op
×

Κοινωνική Οικονομία για όλους

Κοινωνική Οικονομία για όλους

Κοινωνική Οικονομία για όλους …


Πραγματοποιήθηκε κύκλος ενημέρωσης για συμπολίτες μας που ενδιαφέρονταν να μάθουν μερικά περισσότερα για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στο Ασβεστοχώρι (22/5/2015). Η τριήμερη ενημερωτική δραστηριότητα οργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο οποίος μέσα στις πολλαπλές αρμοδιότητές του έχει και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Το τριήμερο ήταν αφιερωμένο στην γυναικεία επιχειρηματικότητα εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί και στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη η τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη «Κοινωνική Οικονομία».


Η ενδεικτική θεματολογία περιελάμβανε: Σύσταση και Λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, Η Κοινωνική Επιχείρηση (Κ.Ε.) στην Ελλάδα, Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην πράξη, Το χτίσιμο της Ομάδας (Δ. Μιχαηλίδης) και τέλος Παρουσίαση της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ (Σ. Γκουδίνογλου) και στοιχείων από άλλες ΚοινΣΕπ, όπως της VICTORY FARM, της ΣΠΕΙΡΑΣ ΓΗΣ, του ΓΑΛΗΝΟΥ, της ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ, της ΜΑΙΝΑΛΟΝ, ΕΥΖΕΙΝ, DOT2DOT, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΤΣΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΙΝΖΕΝ κλπ, ενώ προβλέφθηκε επίσκεψη-ενημέρωση στον BiosCOOP (Κοινων. Καταναλωτικό Συνεταιρισμό). 


Ανάμεσα σε όσα ακούσθηκαν επισημάναμε:

 1. Τα οικονομικά συστήματα διακρίνονται κυρίως στην Δημόσια Οικονομική, στην Ιδιωτική Οικονομική και στην Κοινωνική Οικονομία.
 2. Αν η Δημόσια Οικονομική εξυπηρέτησε αποτελεσματικά τους 4 αιώνες της Αναγέννησης, και αν η Ιδιωτική Οικονομική εξυπηρετεί την 250ετή περίοδο της Βιομηχανικής επανάστασης, όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία της γνώσης, μετά το 2050, θα εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα με την Κοινωνική Οικονομία. 
 3. Η Ελλάδα βρίσκεται σε υστέρηση στοιχείων στήριξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας-ΚΑΟ,, διότι η ΚΑΟ προαπαιτεί επαρκώς λειτουργούσα κοινωνία, που, ιδιαίτερα στις ελληνικές πόλεις, βρίσκεται σε ουσιαστική ανεπάρκεια και χρήζει εντατικής προσπάθειας οικοδόμησης της. 
 4. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ είναι ένα υβριδικό σχήμα που προσπαθεί να αξιοποιήσει τα καλύτερα στοιχεία από κάθε οικονομικό σύστημα. Πρόκειται για δομή που εσωτερικά λειτουργεί με τις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας και εξωτερικά επικρατεί το πλαίσιο της Ιδιωτικής Οικονομίας, χωρίς οι εμπορικές ιδιότητες της ΚοινΣΕπ να επηρεάζουν, έστω και σε ελάχιστο, τα μέλη.
 5. Οι αξίες της Κοινωνικής οικονομίας είναι της: αυτοβοήθειας, αυτοεθύνης, δημοκρατίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Στην ΚΑΟ επικρατούν οι ηθικές αξίες της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους. Οι βασικές αρχές της ΚΑΟ είναι: Εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, Δημοκρατικός Έλεγχος των Μελών, Οικονομική Συμμετοχή των μελών, Αυτονομία και ανεξαρτησία, Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, Συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών & το Κοινοτικό ενδιαφέρον). 
 6. Πέραν από το πολύ σημαντικό οικονομικό Κεφάλαιο, συνυπάρχει το κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού, το κεφάλαιο της γνώσης, η φήμη αλλά και το Κοινωνικό Κεφάλαιο. Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι ο συνδετικός ιστός που κρατά μια κοινωνία ανθρώπων ενωμένη και με αλληλοβοήθεια. 

Μερικές ακόμα δραστηριότητες για την Κοινωνική Οικονομία και τις ΚοινΣΕπ εντοπίζονται:

 • 22/5/2015, 18.00,Hyatt, Money Show, στην εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας για τα Φορολογικά-Λογιστικά (με τον κ. Δ. Πανοζάχο) και την ανάγκη για ένα χρηματοπιστωτικό μέσο (με τον κ. Β. Μπέλλη) 
 • 23/5/2015, 18.00, Επιμελητήριο Μυτιλήνης, για την Κοιν. Οικονομία (με τον κ. Δ. Μιχαηλίδη)
 • 24/5/2015, 14.00, Hyatt, Money Show, Επίδαυρος 1, για συνάντηση γνωριμίας με όσες ΚοινΣΕπ επιθυμούν (με τον κ. Δ. Μιχαηλίδη & την κα Σ. Γκουδίνογλου).
 • 25/5/2015, 16.00, Οικόπολις Θεσσαλονίκης, για ανταλλαγή εμπειριών με Γερμανούς για την Κοινωνική Οικονομία. 
 • 26/5/2015, 16.00, Μοναστηρίου 93, (ΚΕΑΕΠ) για προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στους Νέους & Νέες (με τον κ. Χ. Βοζίκη).
 • 29/5/2015, 09.30, ΧΕΝ Ηλιούπολης Αθηνών, στο 7ο Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας  για την Κοινωνική Οικονομία (με τον Δ. Μιχαηλίδη).
 • 3/5/2015, 11.00, Μοναστηρίου 93, Θεσσαλονίκη, ανταλλαγή εμπειριών με Ρουμάνους για την Κοινωνική Οικονομία
 • 6/6/2015, Περτούλι, Τρικάλων, το ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ Θεσσαλίας διερευνά τις δυνατότητες της Κοινωνικής Οικονομίας σήμερα.


Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382 (Φωτο από το Ασβεστοχώρι «χτίζοντας μιαν ΚοινΣΕπ»)Σχετικά άρθρα

Ένα ζωντανό δίκτυο για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα

Με εμπιστοσύνη, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με τακτικές ανοικτές σε όλους τους πολίτες συναντήσεις, με συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με Ανταλλαγή Εμπειριών, με υποστήριξη νεοιδρυόμενων ΚοινΣΕπ

Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες (ο τρόπος του λέγειν!)

Μόλις το 25% έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε, ενώ στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου επισημαίνουν την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, των νοικοκυριών τους αλλά και τη μεγάλη ανεργία. Αντίθετα, εμφανίζονται κάπως πιο αισιόδοξοι απ΄ότι έξι μήνες πριν!

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Σπίτι από λάσπη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Του Γιώργου Γριτζά

Δεν υπάρχουν μαγικές και μοναδικές λύσεις. Υπάρχουν καλές πρακτικές και παραδείγματα και απαιτείται η συνεργασία της κάθε διαφορετικής κοινωνίας για να προσαρμόσει αυτά τα καλά παραδείγματα στο δικό της μέλλον.

Αυτός είναι ο πλούτος μας, έτσι θα ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και τον διασυρμό. Της Ελεάννας Ιωαννίδου

Δεν μπορώ να αποφύγω τον θυμό για τους εκατέρωθεν χειρισμούς, αλλά δεν τον αφήνω να μιλάει εκ μέρους μου. Καταλαβαίνω όσους και όσες προσγειώθηκαν απότομα, αλλά δεν συμπάσχω, οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές... όχι όμως και τόσο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×