op
×

Πρώτα ο Θεός. Του Γιώργου Καρυστινού

Διαβάστηκε
Πρώτα ο Θεός. Του Γιώργου Καρυστινού

Θέλω λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Να κάτσουμε λίγο και να δούμε πίσω από τις λέξεις. Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός, η Τρόϊκα, τα ΜΜΕ όταν λένε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, μεταρρυθμίσεις; Και θέλω να κάτσουμε να σκεφτούμε μαζί, αν όντως όταν αναπαράγουμε τα λόγια τους έχουμε συνειδητοποιήσει σε τι αναφέρονται. Και θέλω να επικεντρωθούμε λίγο στην πραγματική ουσία.


Όταν ο Αντώνης Σαμαράς λέει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα εννοεί τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου μέσα στο οποίο θα έρθουν οι επενδυτές.
Που έχουν σήμερα τα εργοστάσιά τους και τις επιχειρήσεις τους οι επενδυτές; Τα έχουν εκεί που υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό. Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν της κυβέρνησης αποσκοπούν στη δημιουργία αυτού του φθηνού εργατικού δυναμικού. Έτσι καταργούνται το ένα μετά το άλλο τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις, η υποχρέωση του εργοδότη σε ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί πέφτουν, το ωράριο γίνεται λάστιχο, οι εργαζόμενοι υπο αμείβονται, οι απολύσεις απελευθερώνονται, ο διεκδικήσεις των εργαζομένων ποινικοποιούνται, και ο εργοδότης σου λέει αν δε σου αρέσει φύγε, τόσοι άνεργοι περιμένουν απ’ έξω. Η περίφημη λοιπόν ανάπτυξη της οικονομίας δεν περιλαμβάνει εσένα. Οι δείκτες της δεν αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές συνθήκες αλλά τα κέρδη των επενδυτών. Γι’ αυτούς είναι η ανάπτυξη. Όνειρό τους είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σαν αυτές στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στο Μπαγκλαντέζ, στη Βουλγαρία και αλλού, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες 16 με 18 ώρες για λίγο ψωμί και ρύζι και κάποια υποδιαίρεση τους ενός Ευρώ χωρίς καθόλου εργασιακά δικαιώματα.

Μεταρρυθμίσεις προωθούνται και σε άλλους κλάδους όπως στην υγεία. Έτσι στη ζωή μας μπήκαν αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα, τα δημόσια νοσοκομεία αφήνονται να καταρρεύσουν, αφού πλέον δεν γίνονται προσλήψεις, προκρίνεται η ιδιωτική ασφάλιση και τα ιδιωτικά νοσοκομεία για όποιον έχει να τα πληρώσει και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγεία.

Θέλω να σκεφτούμε αν πραγματικά αυτές είναι μεταρρυθμίσεις. Ως μεταρρυθμίσεις όλοι θεωρούμε άλλα πράγματα προς την κατεύθυνση των οποίων δεν έγινε απολύτως καμία προσπάθεια.
Ας σκεφθούμε, πόσο χρόνο θα έπαιρνε σε μία κυβέρνηση να πατάξει τη μαύρη εργασία; Δύο, τρείς μήνες; Ένα χρόνο; Αντίθετα την διεύρυνε προς όφελος της «ανάπτυξης».
Πόσο χρόνο θα της έπαιρνε να νοικοκυρέψει τα δημόσια νοσοκομεία, να ελέγξει τους γιατρούς που τα παίρνουν και τις διοικήσεις τους που δημιουργούν ελλείμματα; Αντίθετα τα υποβάθμισε ακόμα περισσότερο προς όφελος της ιδιωτικής υγείας.
Πόσο χρόνο θα της έπαιρνε να προσδιορίσει και να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο;
Αντίθετα ψήφισε νόμους, όπου τους χάρισε τα πρόστιμα από την φοροδιαφυγή.

Θέλω να σκεφτούμε τι εννοούν όταν μιλάνε για πατρίδα.
Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων έλεγε ο Samuel Johnson και είχε δίκιο. Ας σκεφθούμε τον υπερπατριώτη Καρατζαφέρη μέλος της προηγούμενης συγκυβέρνησης με τα αμύθητα πλούτη σε offshore και τις κατηγορίες για μίζες σε ζητήματα άκρως πατριωτικά, όπως οι εξοπλισμοί.
Να σκεφθούμε τις πομπώδεις αντιδράσεις των Σαμαρά - Βενιζέλου όταν η γερμανική εφημερίδα Bild έγραφε: «Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη».
Και μετά τι έκαναν; Ίδρύσαν το ΤΑΙΠΕΔ και βγάλαν στο σφυρί νησιά, παραλίες, βουνά. Ξεπούλησαν για ψίχουλα τα δάση της Χαλκιδικής στην El Dorado και στον Μπόμπολα. Το ίδιο έκαναν και στο Ελληνικό. «Χάρισαν» τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη, ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο.
Αυτοί είναι που σου μιλάνε για πατρίδα. Η μόνη πατρίδα τους είναι το χρήμα και συ είσαι για ξεπούλημα μαζί με τα ασημικά της.

Θέλω να σκεφτούμε τι εννοεί ο Σαμαράς όταν λέει πρώτα ο Θεός.
Αναφέρεται στον ίδιο Θεό που πιστεύουμε; Τον στοργικό, τον συμπονετικό, τον φιλάνθρωπο, τον ελεήμονα; Χώρισε ποτέ ο Θεός μας τους ανθρώπους σε κανονικούς και «λαθρομετανάστες»; Είπε ποτέ ο Θεός μας υψώστε φράχτες, όπως αυτόν που περήφανα μας έδειξε προχθές ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες μετά την ανεύρεση της μικρούλας Τάλα δίπλα στο πτώμα του πατέρα της; Είπε ποτέ ο Θεός μας πνίξτε τους «λάθρο» στο Αιγαίο για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, όπως είπε πριν λίγο καιρό ο Πλεύρης και ο Άδωνις;

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός στη Βηθλεέμ, ο Άγγελος είπε στον Ιωσήφ και στην Μαρία να πάνε στην Αίγυπτο για να σώσουν το Θείο Βρέφος από τον Ηρώδη. Ξέρετε τι νομίζω; Ευτυχώς που δεν βασίλευε τότε στην Αίγυπτο ο Σαμαράς, γιατί θα είχε στήσει φράχτη για να μην περάσουν στη χώρα του οι «λαθρομετάναστες»….. «πρώτα ο Θεός»!

Θέλω να τα σκεφτούμε μαζί όλα αυτά. Θέλω πέρα από τις οικονομίστικες προσεγγίσεις και την αλλοίωση των λέξεων και των νοημάτων τους, πέρα από τα ψευτοδιλήμματα ευρώ ή δραχμή να επικεντρωθούμε στην ουσία όλων αυτών των θεμάτων.
Είμαστε ακόμα σίγουροι ότι όταν λένε ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις εννοούν αυτό που εννοούμε κι’ εμείς;
Πιστεύουμε ακόμα ότι η πατρίδα τους είναι ίδια με τη δική μας;
Ηθικά και αξιακά αντέχει η συνείδησή μας τέτοια υποκρισία, τέτοιο φαρισαϊσμό;
Ηθικά και αξιακά αντέχει η συνείδησή μας τον μισαλλόδοξο λόγο, τη φασίζουσα και ρατσιστική ρητορική του Αντώνη Σαμαρά;

Γιώργος Καρυστινός


Σκίτσο του Βanksy
Σχετικά άρθρα

Η γυναίκα που δεν ξεπούλησε το σπίτι της και ανάγκασε κατασκευαστική εταιρεία να χτίσει εμπορικό κέντρο γύρω από αυτό! | Βίντεο

Το 2006 κατασκευαστική εταιρεία, που ήθελε να χτίσει μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Σιάτλ, βρήκε ένα μεγάλο εμπόδιο. Την 80χρονη Edith Macefield, η οποία δεν δεχόταν να πουλήσει το σπίτι της, για να χτιστεί στη θέση του το εμπορικό κέντρο.

Στείλαμε την λίστα των μεταρρυθμίσεων ύψους 3 δις ευρώ - δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και αρνητικές παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Η λίστα - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, προβλέπει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 και θα παρουσιαστεί απόψε στην συνεδρίαση του Brussels Group. Τα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την πατάξη της φοροδιαφυγής.

Οι παρελάσεις ως πεδίο μελέτης της χειραγώγησης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Του Γιώργου Καρυστινού

Η σύγκριση μεταξύ της παρέλασης των δημοτικών με αυτήν των στρατιωτών καταδυκνύει ακριβώς αυτή τη μετάλλαξη, τη χειραγώγηση και την κατεύθυνση που μέσα από ένα πλέγμα κοινωνικών μηχανισμών (σχολείο, θρησκεία, παιδεία, στρατός, κοινωνία κτλ) μας γαλουχεί έτσι, ώστε να αποτελέσουμε μέρος του συστήματος

Βαρουφάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα αν δεν δεχτούν τις προτάσεις μας!

Υπό τον τίτλο «Η Αθήνα δεν θα ζητήσει άλλα δάνεια και δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες» η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντελά Σέρα» φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Γιούνκερ στην «El Pais»: Ο Τσίπρας έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες. Μπορούμε να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν δίνει το δικαίωμα να αλλάξουν όλα.

Πρώτα συμπεράσματα: ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Η βασική διαπίστωση, όμως, είναι ότι τα πάντα παραμένουν ανοιχτά: Το χρέος, το πλαίσιο εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλαν τα μνημόνια, τα εργασιακά δικαιώματα που κατεδαφίστηκαν, τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι διαδικασίες επιτήρησης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×